Egzaminy do SB/OSB
Egzaminy do SB/OSB
"Oceny przydatności kandydata/tki do szkoły baletowej dokonuje Komisja rekrutacyjno-kwalifikacyjna na podstawie oceny:
a) postawy i cech motorycznych kandydata, biorąc pod uwagę:
- wskaźnik wagowo-wzrostowy,
- typ budowy, proporcje ciała,
- dyspozycje kończyn dolnych (zakres ruchu w stawach, budowa stopy),
- elastyczność kręgosłupa,
- skoczność,
- koordynację i pamięć ruchowa ( w oparciu o kombinację prostych ruchów tanecznych - marsz, podskoki, krok polki, walca w połączeniu z ruchem ramion i głowy),
b) dyspozycji rytmicznych i słuchowych, uwzględniając umiejętność
- odtworzenia prostego rytmu śpiewanego, klaskanego lub granego na instrumencie,
- odróżnienia wysokości dwóch dźwięków,
- określenia ilości dźwięków,
- wyszukiwania zmian w usłyszanej melodii
- powtórzenia melodii o dłuższym przebiegu, zawierającej nieskomplikowane struktury interwałowe"
Wiem, że wątek był juz poruszany, ale:
~po pierwsze primo - nie mogłam znaleźć żadnego topicu, który dotyczyłby tylko tego tematu
~po drugie primo - tekst pochodzi ze statutu WOSB, więc zawiera chyba wszystkie wymagania egzaminacyjne
a) postawy i cech motorycznych kandydata, biorąc pod uwagę:
- wskaźnik wagowo-wzrostowy,
- typ budowy, proporcje ciała,
- dyspozycje kończyn dolnych (zakres ruchu w stawach, budowa stopy),
- elastyczność kręgosłupa,
- skoczność,
- koordynację i pamięć ruchowa ( w oparciu o kombinację prostych ruchów tanecznych - marsz, podskoki, krok polki, walca w połączeniu z ruchem ramion i głowy),
b) dyspozycji rytmicznych i słuchowych, uwzględniając umiejętność
- odtworzenia prostego rytmu śpiewanego, klaskanego lub granego na instrumencie,
- odróżnienia wysokości dwóch dźwięków,
- określenia ilości dźwięków,
- wyszukiwania zmian w usłyszanej melodii
- powtórzenia melodii o dłuższym przebiegu, zawierającej nieskomplikowane struktury interwałowe"
Wiem, że wątek był juz poruszany, ale:
~po pierwsze primo - nie mogłam znaleźć żadnego topicu, który dotyczyłby tylko tego tematu
~po drugie primo - tekst pochodzi ze statutu WOSB, więc zawiera chyba wszystkie wymagania egzaminacyjne
"Warunkiem przyjęcia do klasy pierwszej są:
a) ukończenie 9 i nie przekroczenie 11 roku życia,
b) ukończenie klasy trzeciej szkoły podstawowej,
c) predyspozycje fizyczno-ruchowe i słuchowo-muzyczne kandydata.
Szkoła może rekrutować wybitnie uzdolnionych uczniów do wszystkich klas w czasie trwania roku szkolnego."
żródło: j.w.
a) ukończenie 9 i nie przekroczenie 11 roku życia,
b) ukończenie klasy trzeciej szkoły podstawowej,
c) predyspozycje fizyczno-ruchowe i słuchowo-muzyczne kandydata.
Szkoła może rekrutować wybitnie uzdolnionych uczniów do wszystkich klas w czasie trwania roku szkolnego."
żródło: j.w.
Dziewczyny w wyjątkowych przypadkach przyjują w wieku 14 lat gora, jesli są rozciągnięte i znają podstawy. Później to bez sensu gdyż nauka w OSB trwa do 18 roku życia do dyplomu zawodowego i matury. Potem nalezy rozpocząć pracę w zawodzie bo czas dziala na niekorzyść tancerki ktora zwykle może tańczyć do 35-40 roku życia. Faceci mają pod tym względem trochę lepiej ale też im późniejszy start tym trudniejsza i krótsza kariera (oczywiście są wyjątki którym sie powiodo dzięki znakomitym, danym od natury warunkom fizycznym i samorodnemu talentowi)
-
Michalina.
Mam pytanie: w środę wybieram się na rekrutację i nie wiem, jaki strój zabrać. Na stronie jest napisane "Jeśli jesteś dziewczynką weź koszulkę na ramiączkach i majteczki". Czy to takie majteczki jak noszę na co dzień ( :lol: ) czy jakieś specjalne? Może na wszelki wypadek zabrać krótkie spodenki / legginsy? No i jeśli mam baletki to czy je też wziąć?
-
Sagittaire
Słoneczko - rozbawiłaś mnie :). Nie byłam co prawda na rekrutacji ale tak sobie myślę, że chodzi o to, ze jak może takie małe dziecko nie ma stroju, to żeby było dobrze je widać, to pisze się o majteczkach ale jeżeli masz w formacie majteczek takie spodenki obcisłe, jak teraz są, czy jakiś strój taki, który zasłaniałby mniej więcej tyle, co odzież tam podana, to załóż.
-
rozmarzona
-
rozmarzona