Problemy z pozycjami

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
.:Agga:.

Problemy z pozycjami

Post autor: .:Agga:. »

Obecnie pracuje nad pozycjami nog, mam problemy z calkowitym wyprostowaniem nog w pozycjach. Tak jak w pierwszej pozycji mam proste nogi to tylek jest jakos dziwnie wypiety a w innych nie moge wyprostowac jednej z nog, najczesciej tej ktora jest z przodu.
Z czego moze to wynikac?
Czy na mopczatku nauki tez mieliscie z tym problemy?
Jak to zmienic?
Julcia

Post autor: Julcia »

Wydaje mi się, że jest to kwestia czasu i 'wyrobienia'. Ja na początku miałam z tym małe problemy. Mniej prawdopodobne, że to problem z budową (może mała rozwartość i nie możesz wykręcić stóp) Poczekaj i ćwicz nad tym ;)
Goosia

Post autor: Goosia »

a własnie apropo tematu mam jeszcze pytanie - o co chodzi z tą rozwartością. Np. ja od samego początku idealnie stawałam w pozycji czwartej i piątej ze "schowanym tyłkiem", natomiast w pierwszej i drugiej nawet jeszcze teraz minimalnie wygina mi się kregosłup w cześci krzyzowej - nie moge tego wypracowac :/ wiec o co chodzi, czy rozwartość można wycwiczyć, dlaczego czasem w rózne kierunki jest inna??
sisi

Post autor: sisi »

Aggo a może masz skłonnosc do wyginania lędźwi lub lekką lordozę?

Julciu: NIE JESTEM PEWNA ale moze tu chodzi o to, ze stopy w IV i V są na tej samej linii a w I i II nie (w płaszczyznie strzałkowej oczywiscie)... tylko nie wiem jak to się moze miec do bioder... moze Joanna cos wie na ten temat?
uleczka

Post autor: uleczka »

a wiecie ze ja nie wiem co chodzi?? moze ktos mi wytłumaczyc???

[quote:b68296c7cd="sisi"]Aggo a może masz skłonnosc do wyginania lędźwi lub lekką lordozę? [/quote:b68296c7cd]

Lordozy raczej nie mam, przynajmniej nigdy nie mialam. Czy mozliwe jest ze to kwestia "wycwiczenia" i wypracowania pozycji?

Zauwarzylam ze nie tylko ja mam problem z dziwnie ulozonymi biodrami w I pozycji u osob nie tanczacych profesjonalnie klasyki. Czy ktos z was moglby zamiescic zdecia w I pozycji w kotrych bedzie widac ulozenie bioder od przodu, tylu i boku (najlepiej kolorowe bo wtedy szystko lepiej widac)?
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

jak stoisz w I pozycji, to kolana wyciągaj do góry, wraz z mięśniami wewnętrznymi, nie do wewnątrz, ale do góry, i tak samo w II pozycji...
Justi

Post autor: Justi »

A ja mam problem, że nie potrafię dać całkiem do boku kolan w I i II pozycji, oraz robię tzw. "platfusy" :P czyli, że cała stopa nie leży na ziemi, tylko jej wewnętrzna część i nie umiem tego poprawić :( I jeszcze w V pozycji nie umiem całkiem wyprostować kolana, które jest z przodu. Czy wie ktoś co mam z tym zrobić ?
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

[quote:87ed996f0c="Justi"]A ja mam problem, że nie potrafię dać całkiem do boku kolan w I i II pozycji, oraz robię tzw. "platfusy" :P czyli, że cała stopa nie leży na ziemi, tylko jej wewnętrzna część i nie umiem tego poprawić :( [/quote:87ed996f0c]

musisz wydłużyć nogę przez podciągnięcie kostek w górę.
ODPOWIEDZ