Co sądzicie o muzyce, tego moim zdaniem jednego z najlepszych współczesnych kompozytorów ? Skomponował min. jeden z moich ulubionych tematów muzycznych to musical'u "American in Paris". Mogę się w niego wsłuchiwać bardzo długo. A Wy ? :)
Wczesniej nigdy jakos za nim nie przepadalam ale jakis czas temu musialam napisac o nim referat no i posluchac odrazu muzyki. Mysle ze jest wspanialym kompozytorem ale jednak az tak strasznie za nim nie przepadam.
Taaak...muzyka naprawdę super, ale jeszcze lepiej brzmi w filmie, serdecznie polecam, bo jest to cudowny stary musical. Głóną rolę gra oczywiście Gene Kelly. Dużo tu tańca, czesto leci na TCM.
Ja polecam dla czysto estetycznej uciechy disneyowska interpretacje "Błękitnej rapsodii" Gerwshiwna, jest bardzo przyjemna i zabawna. Mój ukochany utwór Gershwina to "Summertime" a o jego muzyce dowiedziałam sie jeszcze dzieckiem bedąc podczas ogladania wyżej wspomianego TCM :) Cięzko mi go porównywac do klasycznych kompozytorów, okresliłabymjego muzykę jako majstersztyk rozrywki.