czy znacie jakies dobre sposoby na pozbycie sie siniakow? jak patrze czasami na moje nogi no mnie szlak trafia :/ po niektorych zajeciach jak mamy jakis nowy element z upadaniem albo czyms na kolanach to pozniej mam pieeeeeekne nogi, takie artystyczne :/ :wink: slyszalam ze sa jakies masci ale sie nigdy z taka nie spotkalam...
Arcalen - dostępna w aptekach i Herbapolach maść ziołowa z arniką, doskonale przyspiesza wchłanianie wszelkich "śladów" ale uwaga ma żółto-brązowawy kolor i trochę brudzi mimo to naprawdę polecam
Ja polecam [url=http://www.vitanea.pl/obrazek.php?i=6280.jpg]maść arnikową[/url] - jest zółta i tłusta, ale żeby specjalnie się nie brudzić robię z niej okłady na noc. Nakładam grubą (naprawdę grubą) warstwę maści na gazę, przykłada do siniaka i owijam bandażem (żeby okład trzymał sie na miejscu). Mi bardzo pomaga - nawet spore siniaki znikają po 2-3 dniach. A cena to ok. 4 zł
Można również smarować/psikać/etc. (w zależności od tego, w jakiej formie kto ma) zwykłymi masciami przeciwzapalnymi i przeciwbólowymi, np. z diklofenakiem, chociaż efekty nie będą zapewne tak spektakularne. generalnie chodzi o zmiejszenie obrzeku, szybsze wchłonięcie się krwiaka.
Ja polecam "żel żywokostowy" przyspiesza gojenie, w dodatku jest taki zimny :P ładnie pachnie (a właściwie prawie nie ma zapachu) i siniaki znikają własnie tak po 2 - do 3 dni :D rzeczewiście jak się ma całe piszczele w sinikach to nieetetycznie wygląda :P a ja jak upadam własnie na miesień to zawsze przy okazji obije sobie kość :P :twisted:
najlepszy na świecie jest HELASON- jest dość tani ptrzeba go wetrzec gruba wartwę, i zostawic az sie maxymalnie wchłonie, jest tłusty ale kuteczny GORACO POLECAM!!!