MATURA Z WIEDZY O TAŃCU (książki, linki, porady)

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[b:91f3386db2]biografię Matsa Eka[/b:91f3386db2] znajdziesz tu: http://www.teatrwielki.pl/ludzie.php?action=search&full=1&id=129
a [b:91f3386db2]biografie Rudolfa Nurejewa[/b:91f3386db2] na tej stronie w dziale Nasze i Wasze teksty - biografie

Warto pamiętac że ani dla jednego ani dla drugiego wymienione balety nie są zupełnie "wałsne". Ek stworzył zupełnie nową choreografię ale do muzyki baletu romantycznego (Adam) i widz oglądając jego Giselle mimowolnie porównuje ją z oryginalną, romantyczną w choreografii Perrota i Coralliego. natomiast bajadera Nurejewa to tylko choreograficzna wersja dzieła Petipy do muzyki Minkusa - wiele tańców jest w ukłądzie Petipy jak równiez cała fabuła przedstawiona w tańcu, gdzie niegdzie sa inne rozwiązania choreograficzne czyli inne kroki, tańce itd. To jest wkład Nurejewa. Za chwilę napisze coś więcej o tych baletach, jesli potrzebujesz "krótkie opisy" :roll:
sfra

Post autor: sfra »

Pojawily sie juz posty w głwonymm dziale na temat matury z wot'u. Ja równiez ją zamierzam zdawać. Póki co znalazłem w internecie tylko keden arkusz , więc moze smi przeslesz na mail? Jestem zwyklym smiertelnikiem z liceum ogólnoksztalcącego, więc również przygotowuje sie sam. Niebawem bedę miał już skompletowany prawie cały kanon wymaganych dzieł na video i vcd, więc w tym moge pomóc.

[u:b17c42b8a1]Co do [b:b17c42b8a1]ksiązek,[/b:b17c42b8a1] to takie posiadam i jednocześnie polecam:[/u:b17c42b8a1]
"Zdziejów tańca wspólczesnego"
"Balet romantyczny w Paryżu" - Guess
"Taniec- jego rozwój i formy" - Rey
"Zasady tańca klasycznego" - Waganowa
"Tańce historyczne" - Drabecka
"W kręgu polskich tańców ludowych" - Dabrowska
"Moje zycie" - Isadora Duncan
"O balecie" - Czernowa
"Post-modern dance" - Sier-Janik

Ponadto warto czytać stary już [b:b17c42b8a1]TANIEC[/b:b17c42b8a1].

(Może pokserujemy sobie ksiązki i w ten sposób zwiększymy ich liczbe i sobie szanse na zdanie zakresu rozszerzonego przez wymianę?)
sfra

A moze pamiętasz jeszcze pytania? Chociaż te z arkusza II i III?
sfra

mój mail jest w profilu , ale i tak go podam :
sfra@op.pl

Bardzo by mnie interesował "Zarys" Turskiej. Wszystkie te ksiązki sa moje (poszukiwania nie byly trudne- wystarczylo tylko odkurzyć pólki w pokoju mamusi i ukraść ze dwie z działu baletu hihi), częśc ksiązek jest jeszcze z biblioteki , ale neibawem dokonam ich kompletnego ksera.

Jestem z Koszalina (tez pólnoc, ale nie Mazury). Wymiany mozemy dokonać Pocztą Polską:) Trzeba sobie pomagać!:)
sfra

http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=701

oto link do jednego z postów (jest ich więcej, ale dużo by szukac)
sisi

Post autor: sisi »

http://balet_on.webpark.pl/index.html

pod tym linkiem znajdziecie przyjemnie, dość ogólnie przedstawioną historię baletu. jedyne zastrzeżenie budzi słownik... mimo wszystko, polecam nowicjuszom i nie tylko :)
ODPOWIEDZ