EMERYTURA

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
carewna

EMERYTURA

Post autor: carewna »

Jesteśmy grupą zawodowych tancerzy, która walczy o przywrócenie nam naszych emerytur. Dlatego zwracamy się z uprzejmą prośbą o pomoc lekarzy, w szczególności ortopedów i chirurgów oraz rehabilitantów, którzy mieli styczność z kontuzjami tancerzy.Obecny Rząd odebrał nam emerytury, karząc tańczyć do 60-65 roku życia. Kto jak nie Państwo, wiedzą najlepiej, że nasza praca jest niestety zawodem podwyższonego ryzyka i w jak dużym stopniu przyczynia się do wyniszczenia organizmu. Nie raz ratujecie
> nas przed wózkiem inwalidzkim "składając" nasze kostki, kolana, biobra i kręgosłupy. Może właśnie dzięki Państwa wiedzy medycznej oraz opinii uda nam się przemówić do rozsądku polskiego rządu. Jest to dla nas życiowo ważna sprawa, dlatego błagamy o możliwie jak najszybszy odzew, za co będziemy Wam niezmiernie wdzięczni.
>
> Z wyrazami szacunku balet polski.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

carewno, napisz cos więcej na temat tej odezwy, apelu czy listu otwarego - kto go zredagował, gdzie został zamieszczony, do kogo i w jakim celu. Od mniej więcej dwóch lat zajmuje sie sprawa emerytur baletoweych i sledze wszytskie tego typu poczynania.

zerknij tu co napisałam:
http://www.teatry.art.pl/!felietony/umierajacyl.htm
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/25322.html

(swoją droga chyba tu, na forum balet.pl sa nikłe szanse ze przeczyta to jakis ortopeda... :roll: )
carewna

Kasie ten list apel splodzilam sama i wysylam go wszedzie gdzie tylko sie da(np Ministerstwo Zdrowia ale olano sprawe) liczac na to ze tknie czyjes serce,sumienie.Jezeli masz jakies jeszcze listy o podobnej tresci to bardzo prosze o przeslanie.Ale patrzac na to jak postepuje ta sprawa chyba nam nie pozostanie nic innego jak pojsc w slady gornikow,ehh,bolesne...
Kasia G

wiem, że list otwarty w sprawie emerytur baletowych powstał w Związku Artystów Baletu TW-ON ale jakie sa jego losy nie wiem - nie wiem czy wyszedł poza plany i jedną konferencje prasową jemu poświęconą, na którą tylko ja przyszłam :( :(
carewna

Kasiu a masz moze dojscie do badan przeprowadzonych przez Krystyne Świderska (wykladowca anatomii). Te baania byly robione w 1973 roku , ona wtedy pracowala w Akademii Muzycznej im.F.Chopina , specjalnosc pedagogika baletu. Jest mi to bardzo potrzebne , mam zamiar to bardziej rozwinac i poprzec opiniami lekarskimi
Kasia G

te badania są chyba zamieszczone w jej ksiażce o zdrowiu tancerzy - niestety nie mam jej, być moze warto by tez sięgnąć do prac magisterskich pisanych na Pedagogice Baletu pod jej kierunkiem. Niestety nic konkretniejszego nie potrafie ci poradzić
Nefretete

Post autor: Nefretete »

a tak swoją droga carewno ja bym na Waszym miejscu rozezłała ten list do wszystkich zespołów baletowych, profesjonalnych zespołów tańca współczesnego, teatrów tańca i teatrów muzycznych w Polsce z prosba o podpisy, może w ten sposób, a raczej przy tej ilości podpisów uda Wam się coś zdziałać. I może do szkół baletowych...? Oczywiście nie podpisywaliby sie uczniowe, a pedagodzy.
carewna

Nefretete , rzecz jasna ze tak zrobie jak ten list powstanie a do tego potrzebne mi te badania i jak sa to inne tez
Kasia G

proponowałabym w takim razie skontaktowac się ze Związkiem Zawodowym tancerzy TW-ON bo tam tez powstał jak już pisałam taki list - moze razem mogłoby to miec większa siłe przebicia? Szczegóły na PW
sfra

Post autor: sfra »

na temat zarobków artystów operowych:
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/26279.html
ODPOWIEDZ