Jak zabezpieczacie czubki point?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Kasia :))

Jak zabezpieczacie czubki point?

Post autor: Kasia :)) »

A no właśnie.
Nie przypominam sobie takiego tematu ;)
Ja osobiście oklejam plastrem(tzw.gęsia skórka). Preferuję jednak taki.. hm, grubszy plaster.. nie biały, materiałowy, tylko taki.. ojej, będę się musiała spytać aptekarki, jak się nazywa(z czego jest :P ), w każdym razie nie jest biały a ciemnołososiowy ;)
Niektórzy dają do szewca, by im podbił skórą.
Ja tak miałam kiedyś, ale żeby się sprawdziło.. nie powiem.
Szybko odpadło.
Kolejne i kolejne też, więc sposób odrzuciłam.
Niektórzy nic z nimi nie robią, ale nie wygląda to wtedy ładnie, bo gdy są brudne, to wizualnie odnoszę wrażenie wielkiej dziury na czubku.
A jakie sposoby wy preferujecie?
gonia

Post autor: gonia »

plastry. używam dwóch rodzajów... jeden taki gruby, brązowawy używałam wcześniej. teraz kupiłam taki cieniutki, biały, ale też nie jest zły, po naklejeniu kilku warstw... oczywiście oba plastry bezopatrunkowe!!!

Ten cieńszy, biały jak dla mnie jest niezbyt dobry. Szybciej się rozkleja i odpada.. przyklejamy się do podłogi..
A tamten się [size=9:e4d540feeb](skubany)[/size:e4d540feeb] trzyma
gonia

Post autor: gonia »

ja się nie przyklejam... poza tym mi plastry w ogóle nie odpadają, czy nie odklejają się... tylko jak tańczę w pointach na dywanie (ech.... ten mój geniusz... :roll: ) to mi się jakby roluje taki wałek, muszę go obciąć nożyczkami i nakleić nową warstwę plastra... ale co fakt, to fakt... ten ciemniejszy i grubszy jest dużo lepszy!
Czajori

Post autor: Czajori »

Używam point "operowych", czyli robionych przez szewca z naszej opery. Mają czubki obklejone skórką. Nie odpada ;) i jest trwała. Ale nie powiem, żebym miała jakąs obsesję na punkcie gładkich czubków - uważam, że takie lekko postrzepione i przetarte mają charakter.

tak, ale takie całe czarne, jakby w nich dziura była wyryta nie są już takie piękne.
A mnie ta skórka chyba nie lubiła :P
Albo zły szewc :? :|
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

postrzępiony czy przybrudzone czubki nigdy mi specjalnie nie przeszkadzały, jednak w pointach grishko po przedarciu satyny na czubku odsłania się druga warstwa materiału pokryta grubą, błyszczącą i co najważniejsze śliską warstwą kleju. nie żeby mnie to estetycznie raziło, z cukru nie jestem, tyle że na tym kleju się za przeproszeniem można zabić! co robić? :cry:
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

ja obklejam pointy (grishko) zwyklym bialym plastrem. Nie odkleja mi sie tylko po jakimś czasie tak jakby zciera i roluje, a wtedy nakljam nowy. Do podlogi kleje sie tylko na samym poczatku.
Na samym początku mialam obklejone czubki skórką, ale jakoś mi to nie przypadlo do gustu... A grubego plastra nigdy nie używalam... Zapytaj sie Kasiu w aptece jaki to jest plaster żebym nie poszla i nie tlumaczyla "no wie pani taki plaster, no tego ten, taki gryby, lososiowyto. Chętnie go wypróbuje...
A ja Makova_panienko też mam pointy z grishko i pod satyną mam jakieś takie biale plótno, a nie żaden klej...
rzaszminka5

Post autor: rzaszminka5 »

Mam pytanie, może nieco odbiega od tematu, ale lepszego nie znalazłam. A więc niedawno kupiłam sobie pointy z sanshy lyrica. Ostatnio zauważ6yłam, że ich czubki robią się coraz mieksze, czy to normalne przy tych pointach? Czy jest jakiś sposób, by temu zapobiec?
Nati

Post autor: Nati »

to normalne, że czubki miękną trochę, jesli się w nich ćwiczy :) nie da się temu zapobiec raczej. Będą wygodniejsze :P gdy już za bardzo zmiekną to wtedy będą już nie do użycia, ale w OSB nie jesteś, więc prędko to nie nastąpi :)
ODPOWIEDZ