Tańce Gruzińskie :D

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
Lovett

Tańce Gruzińskie :D

Post autor: Lovett »

Wg. mnie Gruzini wymiatają! Są jednymi z najambitniejszych tancerzy na świecie :D
Obejrzyjcie sami i wypowiedzcie się na ten temat :)

http://www.youtube.com/watch?v=ONMvgkvx1_4&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=SY3SJOqkWAg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=iHOAFxmbqnI&NR=1

Czuję się oczarowana tym, co oni wyprawiają na scenie! To wszystko emanuje taką
żywiołowością i radością... Mmmm :D
Lady_Gold_Moth

Post autor: Lady_Gold_Moth »

Jestem absolutnie za ;) Widziałam kiedyś zespół gruziński, z Tbilisi i to, co robili na scenie było niesamowite. A do tego cała oprawa... Zresztą - jestem absolutną fanką tańców kaukaskich :)
Father

Post autor: Father »

Taa! Kozacy Zaporoscy też są niezgorsi, a nasz zbójnicki?
Jasne, że mi sie podobało. Szczególnie zwróciłem uwagę na gruzińskie tancerki które poruszaja sie na scenie jak nakręcone zabawki na kółkach :smile:
Sandii

Post autor: Sandii »

Moim zdaniem trochę zbójnicki. :o

Ale te ruchy, szybkie rzecz mówiąc...
No, aczkolwiek mówiąc i tak
jestem za. :D
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[color=blue:88c1665b98]proszę, ćwiczcie na forum jasnośc i czytelność wypowiedzi. Co to znaczy - tańce gruzińskie - jestem za! - czy nie mozna napisać: bardzo mi sę podobają bo... jestem nimi zachwycona, uwielbiam je, oglądam zawsze kiedy.... największe wrażenie robi na mnie to....

Przy okazji rozwijacie swoj język pisany i oceny z polskiego idą w górę ;) - wiem, jestem stara konserwa, ale takie "jestem za" jest bez sensu - to nie głosowanie, a tańce gruzińskie bez owego "jestem za" świetnie sobie poradzą. Prosze o wpisy merytoryczne

Administrator Kasia G[/color:88c1665b98]
Lady_Gold_Moth

Post autor: Lady_Gold_Moth »

Owo 'jestem za!' oznacza tutaj wstęp do wypowiedzi i odniesienie określające jej stosunek do deklaracji zachwytu wymienionymi tańcami w poście wyżej. Ponadto dalsza część tego, co napisałam zawiera merytoryczne uzasadnienie owego lapidarnego wstępu, wypowiedziane zresztą, moim zdaniem, zupełnie zrozumiałym i treściwym językiem. Dodajmy jeszcze do tego znaczek ;) i nic niejasnego więcej tu dopatrzyć się nie mogę.

Zatem niezależnie od tego, czy tańce gruzińskie sobie bez mojego 'jestem za' poradzą, nie zmienia to faktu, że są rewelacyjne :)

A ocen z polskiego już nie miewam.
Torin

Post autor: Torin »

W tańcach gruzińskich mocno mnie niepokoi cały czas przewijające się wrażenie, że choćbym nie wiem jak się natężał to w toastach z Gruzinami nie wygram.
A co gorsza nawet odpadnę w przedbiegach :)
Ale trzeba przyznać iż kobiety choć jakżeż dokładnie odziane robią pioooorunujące wrażenie ;)

Torin
p.s.
Za drzewa z których zrobią nasze trumny ! Oby rosły jak najdłużej !! ;)
Father

Post autor: Father »

[quote:2618ce2067="Sandii"]jestem za[/quote:2618ce2067]
Aż świerzbi aby dodać-a nawet przeciw[quote:2618ce2067="Torin"]le trzeba przyznać iż kobiety choć jakżeż dokładnie odziane robią pioooorunujące wrażenie[/quote:2618ce2067]
Tak, tak Torinie. tyle przyjemnej roboty do wykonania :D [quote:2618ce2067="Torin"]Za drzewa z których zrobią nasze trumny ! Oby rosły jak najdłużej ![/quote:2618ce2067]
A moje już dawno ścieli. I co ja bidny mam teraz zrobić? :sad:
adida

Post autor: adida »

Podziwiam ich talent i pracę jaką wykonują żeby dojść do takiego efektu końcowego, aczkolwiek szczerze powiedziawszy nigdy nie podobały mi się tego typu tańce i gdybym sama miała coś takiego "trenować" to nie sprawiałoby mi to żadnej przyjemności :)
teleskop

Post autor: teleskop »

[b:ca51cef5e8]Lovett:[/b:ca51cef5e8] tańce gruzińskie odkryłem dla siebie kilka miesięcy wcześniej i też jestem pod wrażeniem. Wychodzi w nich jakiś element sportowy, rodzaj pokazu co może ludzkie ciało i ile radości daje korzystanie z tego. Elementy militarne już mniej mi odpowiadają ale przypominają ile wspólnego ma równowaga i ruchy tancerza i wojownika ;-) Poza tym kojarzy mi się to trochę z le parkour - czyli nie taniec ale jednak też zadziwianie sztuczkami i pokazywanie, że człowiek i ludzkie ciało może więcej niż się nam zwykle wydaje.

Zastanawiam się nad następującymi rzeczami:

1. gdzie je można zobaczyć na żywo
2. czy pewne elementy tych tańców da się jakoś włączyć do własnego freestajla :)

Dodam, że kostiumy też absolutnie genialne i być może pewne elementy da się z nich zaadaptować do własnych improwizacji w tym względzie. A że nagą kobietę widziałem już nie jedną, jakoś mi nie zależy na tym aby kostium do tańca był skąpy. Jestem nawet zdania, że kostium wyraźnie wzmacnia ekspresję i podkreśla piękno a nie cenzuruje i nie jest wcale tak, że najbardziej sexy jest wtedy jak jest krótko i mało. Wręcz przeciwnie, ponieważ ostatnio wszelkie "gwiazdy" występują już wyłącznie w szorcikach itp., jest tym bardziej ekscytujące zobaczyć jak się układa w tańcu dłuższa spódniczka :)

[b:ca51cef5e8]Father:[/b:ca51cef5e8] No właśnie te ruchy takie z lekka "zabawkowe" są niesamowite i zauważ, że w trzecim klipie widać jak można się tak poruszać także do tyłu. Kojarzy mi się to... z... Ś.P. Michaelem Jacksonem i jego spektaklami kiedy jeszcze występował live. Jego kroki moonwalkera jakoś uderzająco przypominają te kaukaskie tańce. Widziałem nawet klip na youtube jak ktoś podłożył kazaską lezginkę pod teledysk Jacksona i zgranie ruchów było idealne :)
ODPOWIEDZ