Balet Kraków

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
kas9452

Balet Kraków

Post autor: kas9452 »

Mam dylemat do której z Krakowskich szkół baletowych się zapisać. Z tego co wiem jest ich 5:
-Zawodowa Szkoła Baletowa
- Fundacja Edukacji Artystycznej
- Krakowska Akademia Tańca
- Studio Baletowe w Operze
- Krakowskie Centrum Baletowe i Tańca Współczesnego.
Mam nadzieje, że jako uczennice tych szkół pomożecie mi wybrać odpowiednią szkołę. :wink:
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

Hm, niedawno miałam ten sam problem...
Nie wiem jaka to szkoła 'w Operze', ale wątek bardzo mi się podoba.

Podsumowując: jeśli nie wystąpią drastyczne zmiany, będę chodziła do Konserwatorium Tańca, dawniej Krakowskie Centrum Baletowe i Tańca Współczesnego. :)
Domi

Post autor: Domi »

Bardzo trudno jest odpowiedzieć na Twoje pytanie, gdyż nie sprecyzowałaś jakie masz oczekiwania od szkoły, na czym Ci zależy i czy miałaś już kontakt z tańcem.

Jeśli nigdy nie tańczyłaś baletu, a masz 15 lat to od razu odpada Studio Baletowe przy Operze i Krakowska Zawodowa Szkoła Baletowa, bo nie prowadzą zajęć dla amatorów, czy też dorosłych.
W Konserwatorium Tańca możesz być w pionie współczesnym,
Akademia Tańca - nie orientuję się.
A do Fundacji Edukacji Artystycznej możesz się zapisać w każdym momencie.

Jeśli kiedyś tańczyłaś, musisz sama ocenić na ile profesjonalną tancerką jesteś i która szkoła będzie najodpowiedniejsza, ale nikt Ci nie powie którą szkołę wybrać, bo każda jest zupełnie inna i na czym innym skupia uwagę.
kas9452

Post autor: kas9452 »

[quote:94e0480f96="Domi"]Bardzo trudno jest odpowiedzieć na Twoje pytanie, gdyż nie sprecyzowałaś jakie masz oczekiwania od szkoły, na czym Ci zależy i czy miałaś już kontakt z tańcem. [/quote:94e0480f96]

Zależy mi żeby w szkole było dużo grup gdzie można przechodzić z jednej do drugiej. Która z tych szkół ma najwieksze wymagania od uczennic? Balet ćwicze dopiero rok, ale tańcze już na pointach.
Czajori

Post autor: Czajori »

Najłatwiej będzie skontaktować się z tymi szkołami i dowiedzieć się, co jest najbardziej odpowiednie dla Ciebie...
Stokrotka=)

Kraków, Kraków, Kraków

Post autor: Stokrotka=) »

Witajcie Forumowicze!
Wieki mnie tutaj nie było :) zakładam nowy wątek, bo bardzo ciężko jest mi wyłuskać jakieś konkretne informacje z innych dyskusji :) a moje pytanie jest następujące: którą z krakowskich szkół moglibyście polecić? oczywiście chodzi mi o balet, jednak inne techniki bardzo mile widziane :) Mam duże doświadczenie, porządną technikę, niestety nie mam szkoły baletowej, a marzy mi się tańczenie w jakimś zespole, najlepiej w Teatrze :) (czy to prawda, że ma powstać w Krakowie teatr muzyczny? <3) poza tym, myślę o zrobieniu dyplomu, a możliwość do tego oferują wszystkie szkoły na których stronach byłam. Jak to się ma w rzeczywistości, która szkoła rzeczywiście przygotowuje zawodowych tancerzy? oczywiście najlepiej sprawę znają osoby, które tam mieszkają i tańczą, więc może mielibyście ochotę opowiedzieć trochę o swoich doświadczeniach z krakowskimi szkołami baletowymi? :) byłabym bardzo wdzięczna!
pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)
Torin

Post autor: Torin »

HiHi zapowiada się mała yyy wojenka <tu zacieram ręce ;)>

Torin
Stokrotka=)

Czemuż to wojenka? :)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Bo żadna szkoła w Krakowie NIE KSZTAŁCI ZAWODOWYCH TANCERZY.

Każdy będzie polecał swoją szkołę więc tutaj raczej obiektywnych opinii nie znajdziesz.
Stokrotka=)

Mogłabyś napisać dokładniej, na przykład na privie? :) byłabym wdzięczna :)
ODPOWIEDZ