Chopiniana czyli spektakl 5-ciu szkół baletowych

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Kasia G

Chopiniana czyli spektakl 5-ciu szkół baletowych

Post autor: Kasia G »

Jak w temacie - kto był, co widział, w jakim miescie więc jakich widział solistów bo ci się zmieniają w zalezności od miasta i szkoły. Ja byłam w Warszawie i bardzo bardzo mi sie podobało, spektakl był swietnie dopracowany, znakomicie przygotowani solisci z warszawskiej szkoły )jak zwykle niezwykle plastyczne ręce i świetny styl). Publicznośc zgromadzona w Romie przyjęła przedstawienie bardzo żywo, życzliwie, a było mnóstwo osób, w tym dzieci wcale nie związanych ze srodowiskiem czy baletem. Świetna inicjatywa! Gdybym widziała tylko tę prezentację i nie wiedziała jak mało osób zgłasza się do szkół baletowych, jak niewiele kończy i jak na róznym sa poziomie, to po tej jednej realizacji byłabym spokojna o stan polskiego baletu ;)
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

A ja powiem tylko tyle, Ze jeden z tegorocznych pianistow grajacy na konkursie Chopinowskim (Andrew Tyson) powiedzial, ze Chopin nie zyczyl sobie aby jego utwory byly tanczone i nie byly do tego przeznaczone. Czyzby Fokin zrobil na zlosc Chopinowi? :mrgreen: :570:
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

A czy będzie można jeszcze kiedyś zobaczyć ten spektakl w Warszawie, czy to była jedyna szansa? Hm, w tym sezonie jestem trochę niedoinformowana, muszę być bardziej uważna na przyszłość.
meegson

Post autor: meegson »

wydaje mi się, że już nie będzie wystawiana w Warszawie, ale dopytam się i Cię jeszcze poinformuję. :)
julianka

Post autor: julianka »

A idzie ktoś na Chopinianę w Bytomiu?

EDIT: To mój dwusetny post :twisted:
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Nie wiem jak jest w Wwie ale uczniowie SB w Łodzi wystepuja na scenie Teatru Wielkiego co jakis czas. Teraz w marcu. A nie sądzę , żeby Warszawska SB byla pod tym wzgledem gorsza.
A Kasiu , wiesz ze u nas tez było baaardzo dużo dzieci. Jeszcze nigdy na balecie nie widzialam takiej ilosci dzieci na widowni. Jedno takie male siedzialo obok, co mnie na poczatku troche zaniepokoilo, bo przed sporo marudzilo ale jak zaczeli tanczyc, to mama go nie musiala juz uspokajac, tylko kilka razy powiedzialo, ze tez chce miec taka sukienke, tez chce cos tak jak ta dziewczyna :)
I to znaczy co? Ano to, ze potrzeba na spektakle o 12:00 w poludnie jest. I jeszcze w takiej cenie... i w takim wykonaniu. Rzeczywiscie fantastyczna rzecz.
Agne$

Post autor: Agne$ »

julianka a kiedy jest chopiniana w Bytomiu? ; )
julianka

Post autor: julianka »

Z tego co pamiętam, to 6 listopada, ale jutro się w szkole upewnię i informację potwierdzę :D

EDIT:Dokładnie o 18, 6 listopada :D
Kawka

Post autor: Kawka »

http://baletowa.pl/Chopiniana.php tutaj macie wszelkie informacje :)
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

Ale pech, a tak chciałabym zobaczyć, tym bardziej, że już od dawna zachwycam się wykonawcami głównych ról.. teraz będę czujna, ale gdyby kiedyś to wydarzenie miało się ponownie odbyć w Warszawie, to będę niezwykle wdzięczna jeśli ktoś wcześniej da znać i napisze na forum, wystarczy krótka wzmianka - dla takich zagapionych w pewnych okresach roku baletomanów jak ja to byłoby bardzo pomocne ;)
ODPOWIEDZ