Deser - baletnica
Deser - baletnica
Pamiętam, że jest deser, który nazywa się tak samo jak sławna tancerka. Ponoć poprosiła o coś słodkiego i lekkiego po przedstawieniu i kucharz przygotował to specjalnie dla niej. Pojawiło się to już kiedyś w zagadkach.
Czy pamiętacie nazwę tego deseru? Może macie przepisy? Z góry dziękuję, za przypomnienie mi tej nazwy :razz:
Czy pamiętacie nazwę tego deseru? Może macie przepisy? Z góry dziękuję, za przypomnienie mi tej nazwy :razz:
załączam przepis Nigelli Lawson, osobiście go nie robiłam ale w programie wyglądał świetnie :)
Tort pavlova z malinami
Składniki:
Czekoladowy spód
* 6 białek
* cukier (na każde białko - 4 łyżki)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
* starte wiórki czekoladowe
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
Na wierzch
* 500 ml śmietany kremówki
* 2 garście malin
* 2-3 tabliczki czekolady (starte na wiórki) do dekoracji
Przygotowanie:
Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.
Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C na początku, potem 150°C. Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.
Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać malinami i ozdobić startymi wiórkami czekolady.
Tort pavlova z malinami
Składniki:
Czekoladowy spód
* 6 białek
* cukier (na każde białko - 4 łyżki)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
* starte wiórki czekoladowe
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
Na wierzch
* 500 ml śmietany kremówki
* 2 garście malin
* 2-3 tabliczki czekolady (starte na wiórki) do dekoracji
Przygotowanie:
Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.
Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C na początku, potem 150°C. Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.
Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać malinami i ozdobić startymi wiórkami czekolady.