Kary w balecie
Kary w balecie
Mam takie trochę dziwne pytanie czy nauczyciele na lekcjach tańca klasycznego w jakiś sposób karają ćwiczących za złe wykonywanie ćwiczeń lub nieposuszeństwo. Np. jakieś bez końca powtarzanie ćwiczenia jeśli tak to proszę o jakieś przykłady. Serdecznie dziękuję za info
-
pudrowy_róż
-
venus-in-furs
-
martini_rosso
Ja również słyszałam o zapalniczce... a poza tym męczące powtarzanie ćwiczeń, które nie wychodzą nie jest czymś dziwnym podczas lekcji baletowej - zdarza się to też na zajęciach dla amatorów. Czasem nauczyciel po prostu więcej wymaga, a czasem widzi w swoich uczniach potencjał, wie, że mogą dane ćwiczenie wykonać lepiej. Czasem w ten sposób próbuje się najzwyczajniej wypunktować błędy i je poprawić. A potem, po zajęciach nad tymi błędami pracuje się w domu... Po prostu dobra metoda pedagogiczna. Ja spotkałam się z takim wyganiami nauczycieli, że daną kobminację grupa powtarza dopóty, dopóki cała grupa wykona ją poprawnie - świetny pedagogiczny motywator.
Dzięki wszystkim za info, szkoda że tak mało. Moje pytanie ma związek z pracą semestralną dlatego szukam gdzie się da informacji. Dowiedziałem się na przykład że modelki przed pokazem jeśli nie wykonują prawidłowo układu to muszą chodzić po parenaściee godzin w szpilkach i nie mają prawa na chwilę usiąść. Jedynym marzeniem ich jest zdjąć szpilki i założyć np. balerinki.