Wysłany: Nie Cze 05, 2005 10:49 am CIAŁO_UMYSŁ międzynarodowy festiwal tańca współczesnego
Wczoraj festiwal zainaugurowany został spektaklem CIAŁA Sash'y Waltz. Bardzo interesują mnie opinie innych na temat tego przedstawienia (własnego stanowiska na razie nie chcę ujawniać).
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Nie Cze 05, 2005 11:15 am
"własnego stanowiska na razie nie chcę ujawniać"
alez dlaczego?
Mnie Ciała całkiem przypadły do gustu, choć stoję na stanowisku że tzw. taniec współczesny w takim wydaniu z TAŃCEM ma coraz mniej wspólnego. Sa to raczej działania para-teatralne z użyciem ruchu, tańca i gestu, ale równiez w równym stopniu słowa, technik wizualnych czy sztuk pieknych. Podobało mi sie w Ciałach, że przesłanie spektaklu było ani za mocno zaakcentowane, ani tez zupełnie niezrozumiałe. Parę doskonałych pomysłów w zabawie przestrzenią,konwencją i ciałem własnie, pare rzeczy wstrząsajacych, ale i parę przeszarżowanych (moze specjalnie). Znakomita technika tancerzy Shashy Waltz - niesamowita umiejętnośc upadania, contact improvisation itd. W sumie myslałam ze widowisko mnie znudzi, jak wiele innych spektakli niemieckich twórców awangardowych czy offowych, a tu Ciała sprawiły mi przyjemną niespodziankę. Fajnie było zobaczyć to na żywo. To było bardzo ciekawe, podobnie jak spotkanie z choreografką po spektaklu.
hmmm a co to za festiwal? nie slyszałam o nim gdzie jest, co proponuje? aż się dziwię ze go przegapiłam!
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!
nooo... tylko czemu tak daleko? taki wyjazd to odrazu kilkaset zł... chociaz w Poznaniu też nie mozna narzekać na brak spektakli... tylko warsztatów nie ma
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Nie Cze 05, 2005 4:10 pm
tak, jesli sie unteresujecie tańcem to trzeba sobie takie informacje wyszukiwać a nie czekac (niestety) na media (Wrrr). Choc akurat Ciało-umysł ma dobrą promocję - pisała o nim G.Wyborcza itd. Odbywa się w Warszawie co dwa lata (to tak na przyszłość). Ponadto polecam serwisy (np. wolnąstrefę)
Spektakl miał moim zdaniem zalety, ale całkiem sporo elementów mi się nie podobało. Zasadniczo zachwiana była proporcja pomiędzy czasem a pomysłem - pojawiło się wiele elementów bardzo ciekawych, ale stawały się one zwyczajnie nudne i nużące (np. scena opadających ciał - w pewnym momenicie zaczęłam się zastanawiac czy kiedykolwiek się ona skończy; podobnie scena ostatnia). W sumie teraz, próbując sobie przypomnieć spektakl, dochodzę do wniosku (proszę nie bić), że przypominał on nieco obrady sejmu.
może tak - spektakl jako ogół - super, technika - super, strojie - ekhm... nieco szokujące =) szczególnie nadzy tancerze. podobało mi się kilka rzeczy - zjazd na nartach po pionowej ścianie, łapanie się z skórę (nie wiem jak to zrobili z tą chudą tancerką!) ci ludzie za szybą, wylewanie wody i tależe udajace kręgosłup. Moje wrażenia są rózne, tak jak moich koleżanek, ale ogólnie rzecz biorąc - było warto.
Niestety Sashy Waltz nie widziałam, udało mi się tylko zobaczyć trochę zdjęć z ich spektaklu - świetne... Szczególnie to z długimi własami. Naprawdę niesamowite pomysły.
Oprócz tego widziałam wszystkie spektakle w ramach body_mind, oprócz 'Two Fish', czy jakoś tak.
Bardzo podobał mi się spektakl Gilles Jobin 'Steak House', i 'Jak to widzi królik' (zwłaszcza, gdy się dostanie Milky Way'a...).
Btw, dziwią mnie niektóre opinie, że coś się komuś 'dłużyło', etc. Przecież w sztuce niekoniecznie musi chodzić o to, żeby non stop się coś zmieniało. Mówię tutaj oczywiście o sytuacjach, kiedy taka monotonia jest celowa i zamierzona.
Na koniec dodam tylko, że nie jestem Susanne Linke
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
Przypadkiem zajrzałam ostatnio na stronę ImPulsTanz, i okazało sie, że w dziale 'video' jest krótki filmik ze spektaklu, który mozna było ogladać w ramach tegorocznego body_mind. Bezpośredni adres do fragmentów: http://www.impulstanz.com...a/videogallery/, dokładnie bedzie to ten pierwszy od góry (Cie. 7273, "La vision du lapin" - "Jak to widzi królik"). Tylko szkoda, że oddaje zaledwie jedną malutką cząstkę tego, co można było zobaczyć na żywo.
Kilka fragmentów niżej jest również ciekawy fragment - balet Opery Paryskiej w chor. Jérôme'a Bela ("Véronique Doisneau"), a więc choreografa, który również był obecny na festiwalu, co prawda z innym spektaklem/ wykładem. Ale nawet ten króciutki fragment wystarczy, aby powiedzieć "oto cały Bel" , gdyż doskonale oddaje kierunek jego twórczych poszukiwań i daje oglad tego, co wyprawia z tancerzami na scenie (i niekoniecznie jest to taniec)
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
Związek z tańcem: baletoman
Wysłany: Sob Sie 13, 2005 9:53 pm
"La vision du lapin" była rzeczywiście królicza...
Zaś "Véronique Doisneau" przypominała bardziej minipokaz taneczny dla obcokrajowców (tancerka była pierwszą tak powolnie mówiącą Francuzką jaką w życiu słyszałem).
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego
Zaś "Véronique Doisneau" przypominała bardziej minipokaz taneczny dla obcokrajowców (tancerka była pierwszą tak powolnie mówiącą Francuzką jaką w życiu słyszałem).
Hmm, ciekawy wniosek, może nie do końca o to chodzi, ale jesteś blisko A skoro tu jesteś, mógłbys od razu przetłumaczyc to, co ona mówi? Bo ja to na razie zgaduję, wyłapujac co 5 słowo... Proooszę
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 8:50 pm
Joanna napisał/a:
A skoro tu jesteś, mógłbys od razu przetłumaczyc to, co ona mówi? Bo ja to na razie zgaduję, wyłapujac co 5 słowo... Proooszę
Nazywam się Veronique Doisneau. Jestem mężatką i mam 2 dzieci. Uwielbiałam tańczyć dzieła Petipy, Balanchine'a, Nurejewa i Robinsa. Zaś to, czego najbardziej nie lubiłam interpretowac to, to dzieła Bejarta i Petita. Zaprezentuję wam kawałek choreografii POINTS IN SPACE.
Terre d'une amie discale a l'age de 20 ans. Il a fallu m'enlever tous les disc malades (ten fragment jest do konca niejasny dla mnie, wiec na razie go zostawiam w oryginale). Musiałam zaprzestać tańczyć. Ale moim marzeniem było zatańczyć Giselle. Lubię słyszeć publicznośc i się jej kłaniać na przykład tak (brawa).
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego
Jeżeli to dla was istotne i rozjasni bardziej tamto zdanie to znalazłam w czasopiśmie "Danser"z pażdziernika 2004 w wywiadzie z Jerome Belem i Veronique Doisneau taką wypowiedz [...] j'avais une malformation discale de naissance [...] un jour, le dos a casse. Miałam wrodzone wadliwe ukształtowanie dysków, pewnego dnia moje plecy "pękły''.
Wysłany: Wto Sie 16, 2005 1:39 pm
Dziękuje Joanno, w taki razie nasze przypuszczenia się zgadzały.
Oto co mówi tancerka:
Nazywam się Veronique Doisneau. Jestem mężatką i mam 2 dzieci. Uwielbiałam tańczyć dzieła Petipy, Balanchine'a, Nurejewa i Robinsa. Zaś to, czego najbardziej nie lubiłam interpretowac to, to dzieła Bejarta i Petita. Zaprezentuję wam kawałek choreografii POINTS IN SPACE.
Zostałam zmożona chorobą kręgosłupa. Trzeba było mi wyciąc wszystkie chore dyski. Musiałam zaprzestać tańczyć. Ale moim marzeniem było zatańczyć Giselle. Lubię słyszeć publicznośc i się jej kłaniać na przykład tak (brawa).
jutro w sobotę 10 lutego o godzinie 10.45 na kanale mezzo można zobaczyć wyżej omawiany spektal czyl "Veronique Doisneau" J. Bela
polecam, bardzo mi sie podobał, i jest dobrą ilustracją do dyskusji o ruch w tańcu współczesnym.