wszystko o szpagatach

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Nemo

Post autor: Nemo »

A ja ma problem z francuskim: przednia noga cała leży mi na ziemi, za to pod udem tylnej i pachwiną mam wielką dziurę :( (a kolano w bok)
Nusia

Post autor: Nusia »

Moim zdaniem musisz mieć nierówno ustawione biodra. No i poza samym dociskaniem własnym ciężarem ciała spróbuj tak jakby rozciągnąć nogi, tzn. przednią wyciągać do przodu, a tą z tyłu w tył (mam nadzieję, że sie jasno wyraziłam).
Może to też być kwestia tego kolana w bok, ale tego już nie sprawdzę, bo jak pisałam jakiś czas temu, ja kolano mam do podłogi.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Ale tak czasem jest, gdy masz wykształcone mięśnie ud. Wtedy właśnie na nich siedzisz i nic nie zrobisz ;) Znam ten ból :mrgreen:
Nusia

Post autor: Nusia »

Ale Nemo napisała, że ma dziurę pod udem i pachwiną, czyli, że na tym udzie nie siedzi - przynajmniej ja tak zrozumiałam. No bo nawet jeśli ma duże mięśnie ud, to chyba nie aż takie, żeby w pozycji leżącej wystawały z boku poza kolano (stojąc nie mogłaby złączyć kolan bo ma mięśnie...?).
Nemo

Post autor: Nemo »

Aż takich mięśni to nie mam, na szczęście :)
To może rzeczywiście kwestia bioder. Dzięki za podpowiedzi, biorę się dalej za rozciąganie.
śnieżka_balerina

Post autor: śnieżka_balerina »

dużo daje rozciąganie się na drążku
Julie

kolana w tureckim

Post autor: Julie »

Witam jestem tutaj nowa, nie trenuje baletu ani GA, ale tancze taniec disco. Mam do Was pytanie : przy turku kolana maja isc do gory czy przed siebie rozumiecie maja dotykac podloza wnetrzem czy bokiem? Bo widzialam obie wersje i nie wiem, ktora jest prawidlowa, a jesli obie to ktora ladniej wg Was wyglada i ktora jest prostsza :) Z gory dziekuje z odpowiedz :)
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Przy szpagacie tureckim kolana powinny patrzec w góre. Nogi powinny byc odkręcone. Zresztą wygląda to o wiele, wiele lepiej...
Julie

Post autor: Julie »

o wiele trudniej jest to wykonac :( ale gdybym zrobila ten tak jakby turek lezacy to nie byloby mi chyba tak trudno przejsc do siedzacego ?
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Jest trudniej, ale lepiej. Ja ci radze od początku rozciągac się tak, żeby kolana patrzymy do góry...
ODPOWIEDZ