Skurcze

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

a ja mialam takie drgawki powiek,ale juz mi przeszly.
teraz tylko a moze AŻ skurcze nóg...
nigdy nie sadzilam ze powieka drga z braku magnezu.. mozesz powiedziec o tym cos wiecej?
.:tutu:.

Post autor: .:tutu:. »

Ja tam parktycznie nigdy nie mam skurczow i jestem z tego bardzo zadowolona... :] Normalnie jak widze jak moi koledzy i kolezanki sie z nimi mecza to po prostu skacze ze szczescia ze ja takich nie mam :P
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

"Skakanie" powieki jest strasznie denerwujace i czasami przeszkadza. Jak najbardziej jest spowodowane brakiem magnezu, czesto rowniez stresem np. przed egzaminami. Wtedy nalezy przez jakis czas brac magnez (najlepiej tabletkowy) do momentu ustania "drgawek".
Ewuunia

Post autor: Ewuunia »

najbardziej nielubię, kiedy łapią mnie jakies dziwne skurcze łydek. Może dlatego, że mam przeprost kości i muszę maksymalnie obciągać podbicie, żeby pewnie stanąć na poincie.. :D I moje palce.. tak fajnie sie krzywią... :D

to skurcze moga lapac od przeprostow? [to by wiele wyjasnialo...]
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Ja bardzo żadko mam takiche długotrwałe skurcze... Tylko jak stoje na pointach dłużej, (a dokładnije to na początku cwiczenia w pointach na lekcji) mam skurcze w stopach. Czuje tak jakby mi pulsowały te nogi... Nie wiem jak to wytłumaczyc... no i to samo niekiedy mam przy skokach (ale to niekiedy...) i przy dłuższym trzymaniu obciągniętych palców... To chyba wszystko przez mój brak podbicia... :?

mnie tez lapia wlasnie podczas obciagania palcow.
ale dlugotrwalych to raczej nie mam, poniewaz zawsze jak mnie zlapie to patrze czy nauczycielka nie widze i robie na fleks..
jak akurat zwraca mi uwage i cos tlumaczy to musze wytrzymac ale to z wielkim trudem... coz, stary czlowiek od morza trzymal cala dobe ;)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

ja czasami mam takie skurcze w łydkach, mięśniach zewnętrznych i węwnętrznych ud, że nie mogę wogóle sie ruszyć, boli mnie tak, że płaczę nie raz, wrzeszcze na cały głos, nie da sie wytrzymać,kiedyś miałam coś takiego, że siedziałam sobie spokojnie z laptopem na kolanach (na forum) i nagle złapał mnie skurcz w prawej łydce, szedł do góry, ja walnęłam laptopem gdzieś na ziemie i wrzeszczałam z bólu, myślałam że umrę, jak już przeszło i sie ruszyłam to dostałam skórcz w lewej łydce [i tu sytuacja się powtórzyła: skórcz szedł mi do góry,wrzeszczałam z bólu..] boze, to było okropne, tak samo jak na obozie baletowym, ale to na obozie to było nic z porównaniu z tym skurczem jaki miałam w domu...
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Na obozie baletowym Bajaderka zwijała się na łóżku, a my sie śmiałyśmy, bo to strasznie śmiesznie wyglądało. Dostało nam sie oczywiście potem za do że krzyczałyśmy i sie śmiałyśmy... I jeszcze nam sie dostało za do że poszłyśmy (ja i Bajaderka) do łazienki... A pani nocna (babka pilnująca w nocy) nie wierzyła w to, że Bajaderka ma skurcz i sie na nas darła... ehhh...

[color=darkred:eeab3558ef]I co ma taka anegdotka do całej dyskusji ? Prosiłbym byśmy unikali tego typu pogaduszek pokroju "PM" lub tylko dla wtajemniczonych. :wink: - s [/color:eeab3558ef]
aknovi

Post autor: aknovi »

Ja niestety jestem wlascicelka plaskostopia i skurcze trafiaja mi sie strasznie czesto w trakcie obciagania stop :( Co moge z nimi z robic? Jak je zwalczyc? I tak przy okazji, jak mozna pozbyc sie troche plaskostopia?
ODPOWIEDZ