Problemy z pozycjami

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Czy myślałaś, może o tym, żę masz lordozę? Z tego co mi wiadomo, właśnie takie skutki to ma... nie jestem pewna ale chyba tak ;* :roll:
Maron

Post autor: Maron »

mam lordozę.

mam dość elastyczny kręgosłup, więc jak się bardziej wysile to mogę wygiąć miednicę do przodu, jednak jest to trudne ze względu na wykręcone biodra.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Ja też mam lordozę, i co z tego? W czym to przeszkadza?
sisi

Post autor: sisi »

lordoza to nienaturalnie duże wygięcie odcinka lędźwiowego kręgosłupa do przodu. (tak w skrócie)
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2154

poza tym poszukaj przez google, jest pełno info na ten temat :)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Moim zdaniem (w przypadku osób z lordozą) wystarczy poprostu dobre ustawienie kręgosłupa, pleców. Bo tak szczerze mówiąc mi lordoza w niczym nie przeszkadza, a w szczególności w wykręceniu. Poprostu nie należy stać z wypiętymi pośladkami i wielkim łukiem w plecach i tyle. :wink:
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Mam pytanie co do wykonywania demi plie i grand plie. Ostatnio zauwazylam ze mam problem z wykonywaniem tych cwiczen. Strasznie bola mnie kolana. Demi plie jeszcze jakos zrobie ale grand plie - juz nie.
Zastanawiam sie czy problemem nie jest to ze np zle rozkladam ciezar ciala - bardziej na kolana a nie na srodek.
Czy to moze byc problemem czy mam cos z kolanami? Chwilami nawet ciezko jest mi zrobic zwykly przysiad lub poprostu zgiac noge w kolanie.
szerina

Post autor: szerina »

---
.:Karina:.

Post autor: .:Karina:. »

Tak... wiem coś o bólu kolan, związanym z szybkim wzrostem.
Aggo, ale bolą cię stawy, czy może ścięgna? Bo tak jak pisze szerina, może to być naciągnięcie, ale problem może leżeć też w samych stawach.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Naciągnięcie w gipsie?!
:shock:
szerina

Post autor: szerina »

---
ODPOWIEDZ