EMERYTURA

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Oj bardzo mi się ta ustawa nie podboba. Co ma probić taka tancerka 60-letnie scenie? Tańczyć Dobrą Wróżkę z Dziadka do Orzechów? ;/ Myślę, że to przegięcie! Popieram Cię carewo całym sercem i jeżeli moge jakoś pomóc to powiedz ;(
Julcia

Post autor: Julcia »

[color=blue:fc18a40981]Przenoszę temat do pogadalni, myślę, że tam lepiej pasuje tematyką.[/color:fc18a40981]
milton

Post autor: milton »

Temat ważny, sprawa stoi a wszyscy narzekają. Więc ja się tym zajmę. Wklejam fragment mojej rozmowy z gg z moją przyjaciółką. Więc ruszamy z tym i liczę na pomoc bo sam na pewno nic nie zrobię.
Więc do dzieła. Ja na pewno pomogę w kontakcie z odpowiednimi osobami (choć to kto teraz rządzi na pewno to komplikuje znacznie) ale coś na pewno wspólnymi silami uda się wywalczyć.

Ja 16:05:09
po 55 latach cieżkie fizycznej pracy
iga 16:05:13
65 lat i na deskach
iga 16:05:15
hehehehhe
Ja 16:05:16
nooo
iga 16:05:17
sweet
Ja 16:05:40
no ja akurat nie tyle...ale dzici zaczynają wykańczać swoje ciało już w wieku 9 lat
Ja 16:05:52
powinni to dodać do wieku emerytalnego
Ja 16:06:15
zresztą....poprzednia bariera 40 i 45 wcele nie była niska
Ja 16:06:37
a pracować do 60, 65 lat jest nierealne fizycznie.....
Ja 16:06:53
w tym wieku to jest się najczęściej już prawie inwalidą
Ja 16:07:02
dletego będzie trzeba to ruszyć
iga 16:07:07
no dokladnie
iga 16:07:09
masakra
iga 16:07:15
patrz ja nawet nie wiedzialam
Ja 16:07:21
oczywiście liczę na wsparcie naszych posłów.....
iga 16:07:26
ze im pdebrali wcesniejsza emeryture
iga 16:07:30
no kurde
iga 16:07:42
masz gdzies tą decyzje??
Ja 16:07:43
artyście nie pójdą pod sejm zrobić rozpierdol jak górnicy
Ja 16:08:15
w poprzednim roku to zrobi.li i aktualne plany są ministrstwa takie że nie będą mieli tych emrytur wcześniej
iga 16:09:22
opracuj mi stanowisko w tej sprawie
iga 16:09:30
moze zaczniemy zbierac podpisy
iga 16:09:42
zarowno w spoleczenstwie, jak i wsrod parlamentarzystow
Ja 16:10:19
no ok...
Ja 16:10:39
będę musiał się pokontaktować z ludź mi ze środowiska
iga 16:10:46
przygotuj mi jakis tekst o tym, co i jak
iga 16:10:54
i ruszymy
iga 16:11:04
pogadam z bratem, on siedzi w kulturze
gonia

Post autor: gonia »

swoją drogą, zawsze można zorganizować jakąś akcje, żeby np. zbierać podpisy...
milton

Goniu...owszem....ale tak samo z siebie nie odbije sie większym echem> mam pewne doświadczenie w zbieraniu podpisów i naprawdę struktury polityczne bardzo pomagają w tym, plus jak się doda ludzi ze środowiska i to co uzbierają sporo może tego wyjść. No i nie oszukujmy się....pomoc parlamentarzystów jest bardzo ważna. Więc teraz już od polityki się nie ucieknie bo to sprawa polityczna jest.
carewna

Post autor: carewna »

No jest to sprawa polityczna jak najbardziej ale jak ich zaangazowac w nasz problem?
A co jak by znalezc jakies dojscie do telewizji i zrobic jakis sensowny program?Zaprosic troche politykow i tancerzy w roznym wieku?
Tylko pytanie jaka Tv na to pojdzie bo to tez jest objete polityka.
Ja chetnie zaczne ta wojne z bezsensem emyrytalnym tylko nie bardzo wiem jak.
milton

W telewizji nie mam możliwości nic zrobić. Ale w tej tematyce lewą stronę jestem w stanie w znacznym stopniu ruszyć.....zebrać 25 posłów o których pisałaś wcale nie jest tak trudno wbrew pozorom. Ja sporo osób poznałem, dziewczyna z którą piasałem to moja przyjaciół i i vice przewodnicząca młodzieżówki. Jej brat jest radnym który zajmuje się kulturą. W Szczecinie mieszka zresztą sekretarze generalny partii. Ja przez moje zaangażowanie w politykę poznałem sporo osób z różnych szczebli i jeżeli dostanę konkretne materiały to młodzieżówka ruszy z jakimiś akcjami (w tym zbieranie podpisów) a posłowie wyjdą z inicjatywą w sejmie. Jeszcze na szczęście jest nas więcej niż 25;)
tyle co mogę załatwić ze swojej strony.
carewna

Post autor: carewna »

A jakie materialy chcesz do tego?
milton

Potrzebna mi po pierwsz jaka to ustawa dokładnie, po drugie materiały na temat specyfiki tego zawodu, obciążeń fizycznych, chorób zawodowych (to bardzo ważne jest) no i ogólnie o niemożności wykonywania go w pewnym wieku z powodu barier fizycznych. Ja o tym wszystkim wiem (poza tym, dokładnie która to ustawa) ale tom są materiały dla polityków bezpośrednio.
Tanc...

Post autor: Tanc... »

Witam.Dopiero przypadkowo znalazłem ten wątek.Popieram was w całej rozciągłości.Sam już pracuje zawodowo 17 sezon artystyczny i nie widzę możliwości tańczyć dłużej niż jeszcze około 10 lat.Już jakie jest u tancerzy zużycie stawów po 10 czy 15 latach ,a gdzie później .....Ale do tematu wracam.Myślę ,że powinien powstać jeden list ,który by dotarł ( w wielu egzemplarzach ) wszędzie tam gdzie potrzeba przez nasze ręce .Każdy z nas by taki list w swoim środowisku artystycznym dał do podpisów i potem to wszystko zebrać w całość .Taki list ponoć był pisany w ZASP - ie,ale do nas do Gdańska nie dotarł.!!!! Pozdrawiam 8)
ODPOWIEDZ