Sztuczne podbicie

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Post autor: Czajori »

Jedno mnie zastanawia. W tekście, do którego link podała edysia, napisane jest, że ten cudowny wynalazek jest niewidoczny pod trykotami. No dobrze, ale czy np. na audycjach do elitarnych szkół tańca czy instytucji typu teatr/opera nie trzeba być boso, żeby wysoka komisja mogła obejrzeć budowę stopy? W takiej sytuacji sztuczne podbicie nie przejdzie.
Joanna

Post autor: Joanna »

ale to raczej nie jest przeznaczone na audycje, bo jest to w sumie jakas forma osztustwa, a na scene, gdzie tak naprawde czesto robi sie drobne oszustwa, zeby jakis ruch wygladal lepiej, itd.
Czajori

Post autor: Czajori »

No tak, ale:

A note from the designer of the Arch Enhancer: I designed this product for my 15 year-old daughter, who is a beautiful dancer, but "inherited her father’s feet." [b:b0ebb185b8]The first time my daughter wore the arch enhancer was at a prestigious academy’s scholarship audition, and she was honored with a valued scholarship. [/b:b0ebb185b8] She was thrilled, and I hope you will have the same wonderful results.

Dlatego wydało mi się to dziwne.
Joanna

Post autor: Joanna »

Tak, zgodze sie. Z drugiej strony nie ma nigdzie napisane, ze to dzieki sztucznemu podbiciu - lakoniczny tekst promocyjny, w ktorym de facto nie ma zwiazku miedzy danym productem a otrzymaniem stypedium, a na pierwszy rzut oka brzmi wlasnie, jakby to bylo cos, co niby ma pomoc, i pewnie przy okazji spelnic wszystkie marzenia, itp. itd. ;) tak sie po prostu buduje teksty promocyjne, nie sugerowalabym sie tym az nadto.
shadow

Post autor: shadow »

co do tego wynalazku, to wydaje mi sie, ze to nie jest calkiem dobre, bo jak się ma cos takiego to nie mysli sie, zeby obciagnac stope... i wg mnie wyglada to jednak troche nienaturalnie. Ale sztuczne rozciagniecie to by mi sie przydalo :P
coppelia

Post autor: coppelia »

XXX
Nati

Post autor: Nati »

jak to nie myśli się o tym zeby obciągnąć stopę? :P wydaję mi się że tancerz ma taki nawyk i niespecjalnie musi o tym myśleć. Przynajmniej ja tak mam :)
shadow

Post autor: shadow »

no tak, ale jak ktos nie tanczy dlugo i cos takiego zalozy... a wydaje mi się, ze nie jest to niezbedne doswiadczonemu tancerzowi. Swoją droga ja bym czegos takiego nie zalozyla dobrowolnie :) ale co kto lubi
magda170c

Post autor: magda170c »

Znam przypadek, że nauczycielka tańca chcąc powiększyć podbicie uczennicy przykleiła jej żrącym klejem do gołej stopy klinek zrobiony z gąbki, żeby na egzaminie z tańca wyglądało to jak większe podbicie. (po odklejeniu tego miała jadzącą się ranę, która na szczęście się szybko zagoiła). Według mnie to trochę "drastyczny" sposób na powiększenie podbicia i oszukiwanie egzaminatorów. ( Jak Wy widzicie tą sytuację?) :sad:
Torin

Post autor: Torin »

Ot zwiewna i ulotna pełna piękna i uniesień sztuka :D
Podobne metody stosowano w swoich czasach - ale na karate. No jakoś mi sie nie kojarzą z baletem :D
Ale cóż - czasem - liczy sie skutek....

Torin
ODPOWIEDZ