Zmarł Maurice Bejart. Żegnaj, Mistrzu...

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

cały dokument był o powstawaniu spektaklu "Lumiere" w 2001 roku (Światło) w którym Bejart wykorzystał m.in piosenki Brela i Barbary

kilka miesiecy później zrealizował inną wersje, bardziej kameralną i ciekawszą, która była dużym sukcesem pt. "Brel i Barbara"

w obu przypadkach chodzi o choreografię tańczoną przez Gila Roman do jednej z najpiękniejszych francuskich piosenek ""Dis quand reviendras-tu?" (powiedz kiedy powrócisz?) autorstwa Barbary. Spektakl "Brel i Barbara" jest nagrany na DVD
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Trafne spostrzezenie Torin. Dowiedzialam sie tego z forum wlasnie, bo wczesniej nie bylo o tym slychac w zadnej telewizji. Na portalach internetowych tez nie dostrzeglam tej informacji...
To przykre, bo o ile wielu "zwyklych ludzi" nie wie kim jest Tamara Rojo to jednak wiekszosc kojarzy nazwisko mistrza Bejarta.
Czajori

Post autor: Czajori »

To prawda, żaden telewizyjny serwis informacyjny nie podał informacji o odejściu Bejarta. Nawet moja ulubiona "Wyborcza" zamieściła tylko malutkie wspomnienie. Może więcej informacji będzie w tym tygodniu, już opracowanych.
Joanna Bednarczyk

Jestem zbyt przybita samą śmiercią Bejarta, którą traktuje bardzo osobiscie żeby utyskiwać nad ignorancją polskich mediów ale faktycznie mało ukazało sie informacji i wspomnień, trochę w Polskim radiu, w kilku gazetach - które głównie posiłkowały sie moim tekstem umieszczonym na naszym forum , najdłuższy artykuł ukazał sie w Rzeczpospolitej

to najciekawsze reportarze wspomnieniowe z tv francuskich

http://tf1.lci.fr/infos/people/0,,362930500-gamin-marseille-est-eteint-ans-.html

http://cultureetloisirs.France2.fr/scene/actualite/36635585-fr.php nacisnąc w rubryce video
kathie

Post autor: kathie »

Dokładnie...miliony idiotycznych artykułów znajduje sie na 1wszych stronach gazet, a tak szokujace wydarzenie dla nas ludzi BALETU tak powoli zanika....Dobrze,ze chociaz MY nie zapomnimy o tym!!
Czajori

Post autor: Czajori »

Mam pytanie do forumowych znawców twórczości Bejarta.
W dokumencie prezentowanym wczoraj na Mezzo były fragmenty, w których Jorge Donn tańczył na stole do "Bolera". Zaraz po tym dokumencie pokazano "Bolero" Bejarta, lecz tańczyła tylko Maja Plisiecka.
Czego nie zrozumiałam? Czy pokazano fragment spektaklu (chociaż nie odniosłam takiego wrażenia), czy może istnieje kilka wersji "Bolera" - jedna dla solistki, a druga dla solisty?
Torin

Post autor: Torin »

Ja nie jestem żadnym specjalistom - ani nawet broń boże nawet takim malutkim. Ale z tego co wiem to istnieją dwie "wersje" dla kobiety i dla mężczyzny. Na pewno takie dwie mam ściągnięte :)

Torin
Kasia G

Post autor: Kasia G »

tak, Bolero moze zarówno tańczyć solista, jak i solistka
Joanna Bednarczyk

własciwie powstały trzy wersje

Solistka - męski zespół, I

Solista - żeński zespół, II

Solista - męski zespół III

niestety wersja II była najrzadziej wykonywana, a szkoda bo bardzo ciekawie to wygląda, bo przy kazdej zmienia sę kontekst genderowy
M.

Post autor: M. »

[quote:58ecb0fa52="Joanna Bednarczyk"]
w obu przypadkach chodzi o choreografię tańczoną przez Gila Roman do jednej z najpiękniejszych francuskich piosenek ""Dis quand reviendras-tu?" (powiedz kiedy powrócisz?) autorstwa Barbary. Spektakl "Brel i Barbara" jest nagrany na DVD[/quote:58ecb0fa52]

Tak dokładnie o to mi chodziło. Dzięki. Być może napiszecie, że to nie to miejsce bo mamy osobny wątek na filmy w sieci, ale skoro właśnie teraz to odkryłam i nie mogę się oderwać od tego fragmentu, to myślę, że nie będziecie mieli nic przeciwko jak wrzucę tu link. A nóż ktoś z Was jeszcze nie widział. Nie, napewno wszyscy to znacie...
...tak pięknie ten utwór wpisuje się w klimat ostatnich dni...

[URL=http://youtube.com/watch?v=zYhLeGNbMGw&feature=related]"Brel i Barbara" - "Dis quand reviendras-tu?"[/URL]
ODPOWIEDZ