PWST - wydział tańca wspólczesnego w Bytomiu.

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
milton

Post autor: milton »

Jasne ze dziś potrzebna różnorodność. Szczególnie skrajnie to widać w faktycznie w operze paryskiej. To było duzo uposzczenie ale bardziej mi chodziło o podkreślenie zbędność aktorstwa dramtycznego w przypadku kształcenia tancerza-performera kosztem umiejętności naprawde potrzebnych niż w drugą stronę. Bo taki tancerz tak czy inaczej nie będzie interpretował twórczości np. Petipy czy Grigorowicz. Ale oczywiscie że tancerz pracujący w operze będzie miał kontakt np. z Kylian'e czy Ek'iem (z Bausch to już chyba duuuużo żadziej) nie mówiac już o Balanchin'ie.
A pisząc też tamto chciałem podkreślić to, że środki w samym balecie klasycznym niewiele sie różnią od tych z teatru dramatycznego ale są skarajnie inne niż te wykorzystywane we współczesnym teatrze tańca.

edit. zniknął post joanny bednarczyk odwołujacy sie m.in. do opery paryskiej, gdzie byłem cytowany i to była odpowiedż na tamten post
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

xx
milton

Post autor: milton »

Z tym Balachine'm miałem właśnie to na myśli. Że bardzo często jest tańczony. No ale to jest neoklasyka i nijak ma sie do Bausch (ale jestem wręcz w lekkim szkoku ze nawet Bausch można znależć w programie POB) :shock:
Tranquility

Post autor: Tranquility »

czy te studia w Bytomiu ruszają w końcu od tego roku ?
był ktoś może na egzaminach i może opowiedzieć, jak wyglądają ?
latakot

Post autor: latakot »

no właśnie czy jest ktoś kto ma jakiekolwiek bliższe informacje na temat egzaminów lub w ogóle jakichkolwiek (np. wykładowcy)?? oprócz tych które można znależć na stonie pwst, wssp i śtt oczywiście- bo już wszystko chyba sprawdziłam. może jacyś wasi znajomi się dostali??
staace

Post autor: staace »

Czy ktoś był w tej szkole w Bytomiu??? czy ona w ogóle już działa??? czy ktoś mógłby napisać o niej jakieś konkretne informacje??? Bardzo mnie to interesuje. Przegladając rozmowy na temat studiów czy nauki w szkole tańca Bytom padał dosyć często i chciałabym się dowiedzieć więcej o tej szkole więc jeżeli ktoś tam uczęszcza to prosimy o jakieś info.
Pozdrawiam
przyjaciolka

Post autor: przyjaciolka »

mam tylko dwa pytania- studia w Bytomiu są dzienne czy zaoczne? i ile lat trwają?
michassss

Post autor: michassss »

wiem ze w tym roku wydział tańca PWST działa w Krakowie chyba z powodu problemów lokalowych. Chyba z a rok ma być normalnie przeniesiony do Bytomia ale nie jestem pewien. z tego co słyszałem w PWST to tam jest tak ze jeden wiersz i piosenka i jeden kawałek prozy no i egzamin z tańca oczywiście ale o nim nic nie wiem. być może będę mieć parę zajęć ze współczesnego w ramach warsztatów to może sie coś podowiaduję.
studia trwają bodajże 4 lata (ale nie jestem pewien) i są dzienne.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

a ja słyszałam, że juz zostanie w Krakowie. nie wiem na ile są to dobre informacje, ale podejrzewam że jednak są .
Julia

:-)

Post autor: Julia »

Z tego co dziś usłyszałam to od przyszłego roku ten wydział ma działać w Bytomiu, bo robi się troche ciasnawo na PWST :-)
ODPOWIEDZ