[quote:743a39b9db="Anka"]cwiczenia przy drążku, rociąganie i 40 basenów na rozgrzewkę. A nauka układu to raczej walczenie z siłami natury i objętością płuc.[/quote:743a39b9db]
Zapomnialaś jeszcze dodać ,że bardzo często dochodzi jeszcze walka z infekcjami i podrażnieniami dróg laryngologicznych. Wiem coś o tym bo trenowałem pływanie.
Pod wodą nie słychać muzyki a jak już to jest bardzo zniekształcona co też nie jest przyjemne.
pływanie synchroniczne
Anka, jeżeli trenowałaś pływanie synchroniczne to napisz proszę jak pracowałyście nad stopą właśnie (typu jakie ćwiczenia, ile czasu) - pytam z ogromnej ciekawości, bo dla mnie ta umiejętność mocnego podwijania palców zaobserwowana u k a ż d e j reprezentatnki tego sportu, którą dane mi było oglądać, jest naprawdę imponująca :)
Moje pierwsze treningi były bardzo dawno, więc niewiele pamiętam. Wiem, że na pewno trenerka układała nam stopy w odpowiedniej pozycji, a potem to już jakoś samo weszło w nawyk. aby móc utrzymac się w odpowiednich pozycjach, trzeba miec bardzo napięte ciało, bo inaczej idziesz na dno. Dlatego, "w praniu" wychodzą tak mocno obciągnięte palce. Spróbuj utrzymac się na wodzie w basenie w pozycji "na deskę" - na tym to właśnie polega ;)
A po drugie noga łatwiej przebija się przez powierzchnię wody, kiedy jest jak najbardziej napięta. Wtedy łatwiej jest wyrzucac ją w górę podczas szybkich układów.
A po drugie noga łatwiej przebija się przez powierzchnię wody, kiedy jest jak najbardziej napięta. Wtedy łatwiej jest wyrzucac ją w górę podczas szybkich układów.