MATURA Z WIEDZY O TAŃCU (książki, linki, porady)
tyle pytań w jednym.. Jelsi chodzi o przygotowanie do matury z WOT to musisz ściągnąć sobie czy też uzyskac z kuratorium wymagania egzaminacyjne do tego przedmiotu, spis lektur (zalecanych) i baletów do obejrzenia. Podręcznika jako takiego do WOTu nie ma - poleca sie książkę Ireny Turskiej o historii tańc (Krótki zaryst historii tańca i baletu), którą uzupelnić trzeba innymi lekturami i ogólnym zainteresowaniem tańem (ludowym, historycznym, innych kultur i kontynentów, współczesnym) - tu zebranie informacji est trudne bo trzeba korzysta z wielu szczątkwych źrodel, głównie z Internetu ;( Na forum w wielu miejscach jest omowionych wiele zagadnień z WOTu - dawne balety, wspolczesni choreografowie, jest tez bibliografia baletowa. Tyle mogę radzić.
"Zdziejów tańca wspólczesnego"
"Balet romantyczny w Paryżu" - Guess
"Taniec- jego rozwój i formy" - Rey
"Zasady tańca klasycznego" - Waganowa
"Tańce historyczne" - Drabecka
"W kręgu polskich tańców ludowych" - Dabrowska
"Moje zycie" - Isadora Duncan
"O balecie" - Czernowa
"Post-modern dance" - Sier-Janik
Jesli chodzi o szkoly taneczne po maturze to znadziejsz wiele na tablicy Szkola baletowa. Jesli chodzi o szkoly policealne to zwykle przygotowuja one do zawodu animatora kultury, instruktora itd. Studa taneczne (na szczęscie już są) raczej do zawodu tancerza, choreografa, krytyka... Taniec towarzyski raczej nie wchodzi w zakres nauczania w taego typu szkolach, w tym zakresie pozostają kluby, formacje, kursy...
na większosć pytań dot. matury z WOT znajdziesz odpowiedź wyzej w tym watku oraz w polecanych linkach takze umieszczonyh w tym watku (również przeze mnie)
"Zdziejów tańca wspólczesnego"
"Balet romantyczny w Paryżu" - Guess
"Taniec- jego rozwój i formy" - Rey
"Zasady tańca klasycznego" - Waganowa
"Tańce historyczne" - Drabecka
"W kręgu polskich tańców ludowych" - Dabrowska
"Moje zycie" - Isadora Duncan
"O balecie" - Czernowa
"Post-modern dance" - Sier-Janik
Jesli chodzi o szkoly taneczne po maturze to znadziejsz wiele na tablicy Szkola baletowa. Jesli chodzi o szkoly policealne to zwykle przygotowuja one do zawodu animatora kultury, instruktora itd. Studa taneczne (na szczęscie już są) raczej do zawodu tancerza, choreografa, krytyka... Taniec towarzyski raczej nie wchodzi w zakres nauczania w taego typu szkolach, w tym zakresie pozostają kluby, formacje, kursy...
na większosć pytań dot. matury z WOT znajdziesz odpowiedź wyzej w tym watku oraz w polecanych linkach takze umieszczonyh w tym watku (również przeze mnie)
Podręcznik (książka) ktora obejmuje większosć historii tańca do początkow XX wieku jest tylko jedna - wymieniony już zarys Turskiej (polecana lektura do egzaminu). Taniec współczeny można sobie mniej więcej uzupelnić czytając Reya i Sier-Janik. A potem trzeba dużo oglądać, grzebać po necie itd. Na naszym forum znajdzesz dużo informacji do egzaminu
dzisiaj w Faktach był długi reportaż z matury z wiedzy o tańcu, była mowa o tym że zdaje ją w tym roku 90 osób, że oczywiście większość społeczeństwa nie wie co to za matura, że przez CKE jest uważana za maturę rzadką, jakaś pani z CKE mówiła jednak o tym że jest to trudna matura, że uczniowie powinni rozróżniać choreografię Petipy od Ek'a a Equrrola powiedział że programy w stylu YCD i Taniec z Gwiazdami wniosły dużo do popularyzacji tańca ale nie wzniosły głębszej wartości jeśli chodzi o sztukę taneczna
przytoczyli też fragment rozmowy z forum:
pan X:
zdaję maturę z wiedzy o tańcu
pan Y:
co?? musisz znać listę uczestników tańca z gwiazdami?? też bym tak chciał
dla nie do końca zorientowanych w harmonogramie matur, matura z wotu miała miejsce dziś o 14
przytoczyli też fragment rozmowy z forum:
pan X:
zdaję maturę z wiedzy o tańcu
pan Y:
co?? musisz znać listę uczestników tańca z gwiazdami?? też bym tak chciał
dla nie do końca zorientowanych w harmonogramie matur, matura z wotu miała miejsce dziś o 14
-
..::Caroline::.
Tak, matura z WOT'u była dzisiaj i bardzo mile mnie zaskoczyła ;) poza organizacją mojej szkoły która pierwszy raz w swojej historii przeprowadzała taki egzamin, dopiero tuż przed 14 zorientowano się ,że do odtworzenia płyty potrzebne jest DVD a radio nie wystarczy ;p
Film bardzo mi podpasował. Lubie post modern i obkułam się z pojęć tego nurtu więc ok. Test był dość trudny, zdjęcia wyjątkowo łatwe.
Z wypracowaniem miałam wyjątkowe szczęście, bo kocham Kyliana i jeszcze wczoraj obejrzałam kilka jego choreografii w tym wesele kilkakrotnie, później spędzając noc myśląc o tym jak bardzo chciałabym Kyliana na maturze ;)
No i marzenie się spełniło - "Porównaj dwie wresje WESELA - Nizynskiej i Kyliana" a drugi temat dotyczył twórczości Mary Wigman. O której wiedziałam tyle, że była, ale z przywołaniem konkretów miałabym bardzo poważne problemy.
Jestem zdecydowanie zadowolona dzisiejszym egzaminem, był na dość wysokim poziomie, ale moja wiedza mnie nie zawiodła ;)
A co do niewiedzy innych na temat matury z WOT'u to strasznie zirytował mnie dzisiejszy komentarz na Onet.pl pod notką z informacją o dzisiejszej maturze.
[i:925a7f79db]"Tylko 54 osoby piszą poziom rozszerzony!? no tak, blondynki na wymarciu..."[/i:925a7f79db]
Film bardzo mi podpasował. Lubie post modern i obkułam się z pojęć tego nurtu więc ok. Test był dość trudny, zdjęcia wyjątkowo łatwe.
Z wypracowaniem miałam wyjątkowe szczęście, bo kocham Kyliana i jeszcze wczoraj obejrzałam kilka jego choreografii w tym wesele kilkakrotnie, później spędzając noc myśląc o tym jak bardzo chciałabym Kyliana na maturze ;)
No i marzenie się spełniło - "Porównaj dwie wresje WESELA - Nizynskiej i Kyliana" a drugi temat dotyczył twórczości Mary Wigman. O której wiedziałam tyle, że była, ale z przywołaniem konkretów miałabym bardzo poważne problemy.
Jestem zdecydowanie zadowolona dzisiejszym egzaminem, był na dość wysokim poziomie, ale moja wiedza mnie nie zawiodła ;)
A co do niewiedzy innych na temat matury z WOT'u to strasznie zirytował mnie dzisiejszy komentarz na Onet.pl pod notką z informacją o dzisiejszej maturze.
[i:925a7f79db]"Tylko 54 osoby piszą poziom rozszerzony!? no tak, blondynki na wymarciu..."[/i:925a7f79db]
-
Schogetten
Ja właśnie czekam na arkusze z dzisiejszej matury. Czytając komentarze ludzi na onecie mam wrażenie, ze albo mieszkańcy naszego kraju naprawdę zamykają pojęcie taniec do programów telewizyjnych i filmów typu step up, albo naprawdę nie mają pojęcia o niczym.
No to ja się zabieram za przygotowanie do przyszłorocznej matury powolutku ;)
No to ja się zabieram za przygotowanie do przyszłorocznej matury powolutku ;)
Komentarze są irytujące, prawda... człowiek ma ochotę czasem walić głową w mur jak coś takiego czyta... ech :sad: Ja pisałam podstawę, w zasadzie była prosta, jestem raczej zadowolona (a nie jestem ze szkoły baletowej więc chyba naprawdę była nieskomplikowana :) ). Dużo historycznego było. Cieszę się, że wybrałam wot. :)
-
Schogetten
No właśnie ja tez za rok piszę i podstawę, w tym roku nie była aż tak bardzo trudna, aczkolwiek wiem, ze muszę jeszcze dużo popracować, bo mam niesamowite braki, zwłaszcza w tańcach narodowych, ludowych i dworskich. moja prywatna zmora wieczora, aczkolwiek do nauczenia ;)
przytoczę jeszcze jeden komentarz z onet.pl, który mnie osobiście wprowadził w drgawki 'śmiechowe': [i:76f8e1c776]'Teraz to jest zabawa. (wiedza o tańcu - to jakaś parodia!) Po co ją wogóle zdawać. Wystarczy rozdać dyplomy maturalne na studniówce'[/i:76f8e1c776]
przytoczę jeszcze jeden komentarz z onet.pl, który mnie osobiście wprowadził w drgawki 'śmiechowe': [i:76f8e1c776]'Teraz to jest zabawa. (wiedza o tańcu - to jakaś parodia!) Po co ją wogóle zdawać. Wystarczy rozdać dyplomy maturalne na studniówce'[/i:76f8e1c776]
-
Porcelaine
Mnie najbardziej osłabił komentarz:
"Czy zdam maturę z widzy o tańcu jeśli zatańczę przed komisją bez majtek? W tym jestem bardzo dobra"
Cóż niektórzy nawet nie pojmują słowa "wiedza" :roll:
Ja bym chciała pisać rozszerzoną, ale nie wiem czy podołam. Najbardziej się boję analizy.
Chociaż jeszcze mam sporo czasu :P
"Czy zdam maturę z widzy o tańcu jeśli zatańczę przed komisją bez majtek? W tym jestem bardzo dobra"
Cóż niektórzy nawet nie pojmują słowa "wiedza" :roll:
Ja bym chciała pisać rozszerzoną, ale nie wiem czy podołam. Najbardziej się boję analizy.
Chociaż jeszcze mam sporo czasu :P