Fouette-jak się nauczyć?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Giselle12

Fouette-jak się nauczyć?

Post autor: Giselle12 »

Witam!
Nie widziałam takiego tematu więc zakładam.

Chciałabym się dowiedzieć jak uczyliście się kręcić fouette na puentach?
Ile wam to zajęło? Mieliście jakieś specjalne ćwiczenia?
Piszcie!
Change

Post autor: Change »

Ktory rodzaj fouette? Wloskie?
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Fouettes wychodzi od najzwyklejszego ronde jambe, a więc jest to podstawa i najpierw musisz to opanować do perfekcji, oraz piruety oczywiście.
Poza tym, zanim nauczyc się kręcić fouettes na pointach musisz dobrze kręcić w baletkach (zazwyczaj nasze stopy na początku nie są przyzwyczajone do nowych rzeczy i ciężko z nimi wchodzic na pointy, trzeba dac stopom się przyzwyczaic).
Jest wiele ćwiczeń na fouettes, na jakich Ci zalezy? Przy drążku, na środku?
Agatta

Post autor: Agatta »

A co to właściwie jest Fuette?
P.S. Nie jestem baletnicą (aczkolwiek bym chciała), więc wybazccie mi moją niewiedzę.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Po pierwsze wszystko jest w słowniku baletowym na forum, a po drugie wystarczy wpisać hasło na youtube...
http://www.youtube.com/watch?v=r6jA3QxR8sM
Change

Istnieje jednak rowniez wloskie fouette:
http://www.youtube.com/watch?v=S8oTU3tyoLk
zosinka

Post autor: zosinka »

[quote:53a77cfd51="Bajaderka"]Fouettes wychodzi od najzwyklejszego ronde jambe, a więc jest to podstawa i najpierw musisz to opanować do perfekcji, oraz piruety oczywiście.
Poza tym, zanim nauczyc się kręcić fouettes na pointach musisz dobrze kręcić w baletkach (zazwyczaj nasze stopy na początku nie są przyzwyczajone do nowych rzeczy i ciężko z nimi wchodzic na pointy, trzeba dac stopom się przyzwyczaic).
Jest wiele ćwiczeń na fouettes, na jakich Ci zalezy? Przy drążku, na środku?[/quote:53a77cfd51]

W pełni się zgadzam :)
Ja spróbowałam na początku na środku, bo miałam jakiś psychiczny opór i nie chciałam robić fouettes przy drążku - bałam się, że uderzę o niego kolanem :D
Giselle12

myślę o zwykłych fouette (z włoskim na puentach nie jest tak tragicznie)
ale czy dużo ćwiczyliście? rok? dwa?
myślę że trzeba mieć wytrenowane wchodzenie na puente z plie
Change

Mysle, ze jest to zalezne od wielu czynnikow min. jak intensywnie cwiczysz, ile lat, na jakim poziomie jestes itp. itd.
Ale tak na oko to najpierw zaczyna sie krecic 4, pozniej 8, 16, a gdy nogi sa wystarczajaco silne (wydaje mi sie, ze potrzeba przynajmniej pol roku, rok) 32.
Giselle12

no ba...
ale chodzi mi czy jest jakiś specjalny zestaw ćwiczeń lub coś w teń deseń, czy trzeba poprostu samemu ćwiczyć?
ODPOWIEDZ