pstrykajacy kręgosłup, biodra i inne części ciała

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Lottie

Post autor: Lottie »

ja może się dołożę ;) w sumie mam tak od zawsze, że jak chodzę na boso to strzelają mi kości w stopie ;p może to brzmi śmiesznie ale czy to jest niebezpieczne? jakaś choroba czy coś takiego? ;p
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

A co do twojego pytania, to nie wiem. Ale wydaje mi się, że nie... W każdym razie nie słyszałam o chorobie która objawia się 'pstrykaniem' :D
Czajori

Post autor: Czajori »

Przeczytaj(cie) dokładnie cały wątek - znajdziecie w nim odpowiedzi na swoje pytania
jazz_dance

pstrykajacy kręgosłup, biodra i inne części ciała

Post autor: jazz_dance »

Moje drogie, blagam pomozcie bo juz nie mam pomyslu jak sobie z tym radzic. Bylam u ortopedy, 2 fizjoterapeutow, nie wiedzieli co mi jest.

Tancze juz dlugo, okolo 11 lat, teraz rozpoczelam edukacje profesjonalna za granica. Wczesniej tanczylam glownie jazz, troche tanca nowoczesnego jako dzieciak.
Teraz glownie mam modern, klasyke, jazz. Chodzi o biodro, to nie typowe strzelanie a chrupanie jakby ocieranie glowki o panewke. Jak sie rozgrzeje to slychac troche mniej, ale gdy cialo mam zimne jest masakra. Sluchac to przy przywodzeniu nogi, cwiczeniach typu Tendu lub gdy np. z pozycji passe wyprowadzam noge przez attitude w przod. Slychac jakby sie cos tam kruszylo, to nie typowe trzaski klik i juz, tylko jakby ocieranie.
Dodam ze to w ogole nie boli. Moze powiecie ze panikuje, ale boje sie ze za 2 lata nie stane na nogach z bolu. Mielayscie podobne problemy, moze to normalne, bo zaczelam teraz bardzo intensywnie pracowac w pozycjach en dehors. A mloda juz na to nie jestem mam 22 lata. Przejmowac sie skoro nie ma bolu? Czy myslicie ze moze on sie potem pojawic. Dodam ze jestem dosc dobrze rozciagnieta, lekarz mowil ze mam hipermobilnosc. Staram sie wzmacniac cialo, wiec pracuje tez nad miesniami.

Pomocy!
marysienka

Post autor: marysienka »

a ja z kolei mam pytanie (jeśli już padło, wybaczcie; wąstek jest długi i eee... tego :P ):
jak np. kręcę ramionami do tyłu to mi trak jakby chrupie w barkach; czy to źle? :D
ODPOWIEDZ