EMERYTURA

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
carewna

Post autor: carewna »

W narodowym się posypały pierwsze zwolnienia :-(
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Tancerz ktory jest na emeryturze i juz nie tanczy chyba moze uczyc w szkolach. Niestety nie kazdy nadaje sie do tej misji.

Nie znam , nie wiem jak jest z uregulowaniami, kto moze uczyc tanca. Dzis chyba byle jaki kurs kwalifikuje do tego ze zostaje sie pedagogiem tanca.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

pierwsze zwolnienia osob w jakim wieku? okolo 40 lat? :shock:
kurcze, ja to sobie nie wyobrazam, bo w lodzi 3 najstarszych tancerzy ma taka charyzme, ze bez nich ta scena duzo by stracila. Tyle, ze to akurat kazdy widzi, ze oni sa fantastyczni i z pewnoscia nikt ich nie zwolni.

A co do tej nauki, to tak jak patrzę kto dostaje, na przestrzeni kilku lat, propozycje pracy w SB czy na lodzkim wszystkim znanym kierunku studiow itd, to sa to najlepsi I solisci lub solisci ale tacy prawie pierwsi. A jak ktos ma w sobie takiego b fajnego na scenie, to i tak sie go b dlugo, jak najdluzej chce zatrzymac.
Najbardziej mi szkoda osob z zespolu czy koryfei, bo -z tego co widzę - to i tak za bardzo na to nauczanie sie im trudno zalapac, nawet po pedagogice, no chyba ze jakis dzieci b malych. Bo nawet w sumie kursy dla doroslych dostaja solisci. Oj ciezko, ciezko. :|
carewna

Post autor: carewna »

Tak, tych około 40 :-(
Kasia G

Post autor: Kasia G »

uczyć moze ten, kto ukończył studia pedagogiczne - ma w tym kierunku wykształcenie. nie zawsze jest to solista czy pierwszy solista, bo czesto takie osoby nie maja czasu na zdobywaie tego wykształcenia albo sa zbyt mocnymi osobowościami by uczyć podstaw,a nawet w średnich klasach OSB, za to świetnie sprawdzaja sie na ostatnich latach jako nauczyciele tzw. repertuaru. Oczywiscie to tez żadna reguła bo było wielu wybitnych tancerzy i tacerek, którzy po karierze byli wybitymi pedagoami. Kiedyś zresztą wykształcenie pedagogiczne w nauczaniu zawodów artystycznych nie bylo obowiazkowo wymagae, zreszta tak jak i w szkołach wogóle, zmieniał to reforma edukacji jakię 10 czy kilkanaście lat temu. Muzyki i plastyki mogli w szkołach podstawowych uczyć ludzie po tych kierunakch studiów bez wykszt. pedagogicznego czyli mówiąc po prostu: muzyk, spiewak, plastyk, architekt... tak samo było w balecie - teraz orócz wiedzy o tańcu nauczyciel musi mieć wiedze i papierek na to ze zna zasady postepowania z dziećmi i młodzieża, metodykę, pedagogike, psychologię itp.
Co do rozwiazania spawy eerytur ze "byli tancerze mogą uczyć" zawsze pozostaje pytanie: kogo i gdzie? Szkół baletowych mamy ile mamy, chetnch do nich niewielu, większe pole do popisu dają szkoły prywatne czy kółka baletowe ale tam zwykle jest umowa - zlecenie czy inne ormy zatrudnienia i tez nie jest rózowo....Zreszta - co już zostało powiedziane - nie każdy moze, chce i potrafi uczyć...
Father

Post autor: Father »

[quote:77f5256a22="Chiaranzana"]Tak tak, w oststnich obcasach czytalam list od czytelniczki, [/quote:77f5256a22]
To Ty czytasz Wysokie Obcasy? :D
Father

Post autor: Father »

[quote:0824fb69e4="Chiaranzana"]Tak tak, w oststnich obcasach czytalam list od czytelniczki, [/quote:0824fb69e4]
To Ty czytasz Wysokie Obcasy? :D [quote:0824fb69e4="Kasia G"]Co do rozwiazania spawy eerytur ze "byli tancerze mogą uczyć" zawsze pozostaje pytanie: kogo i gdzie? [/quote:0824fb69e4]
Ostatnio jak grzyby po deszczu wyrastaja prywatne szkoły tańca. Nawet w piwnicach i klubach osiedlowych tak, że nie zauważyłem jak 100m od mojego domu takowa powstała. Dowiedzialem sie o tym od mojego syna ktory zaczął tam bywać, ale chyba dla fajnych lasek jak to sie wyraził a nie dla tańca :lol:
Tak, że pole manewru dla tancerzy na emeryturze jakieś istnieje.
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Zdarza sie ze czytuje, czasami zbieram artykuly, niestety mam wrazenie ze gazeta sie popsula ale pisze tam Joanna Szczepkowska, ktorej felietony bardzo lubie.
ODPOWIEDZ