Co o tym sądzicie Hiphopki?
[URL=http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,7365]Hip-hop dla rozwoju[/URL]
Cytuję za autorem artykułu: "16 Maja 2001 roku na ręce Organizacji Narodów Zjednoczonych została złożona Hiphopowa Deklaracja Pokoju. Była ona podpisana przez takie organizacje jak: Temple of Hip Hop, Ribbons International, UNESCO, a także przez 300 Hiphopowych działaczy, pionierów i delegatów ONZ. Dokument ten przede wszystkim uznaje Hip-Hop jako międzynarodową kulturę pokoju i dobrobytu, a także służy Hip-Hopowcom jako zbiór zasad według których powinni postępować, aby podtrzymywać pokojowy charakter kultury Hip-Hop i kształtować pokój na świecie. Dodatkowo deklaracja miała pokazać Hip-Hop jako zjawisko pozytywne niemające nic wspólnego z negatywnie nacechowanym obrazem Hip-Hopu, rzekomo demoralizującego młodych ludzi i skłaniającego ich do łamania prawa."
Czy Hip Hop to naprawdę taka poważna sprawa?
Hip Hop, funky
Hip Hop to bardzo poważna sprawa.. :D
przyznam sie ze nie prrzeczytalam calego artykułu, bo sam początek mnie strasznie zniechecił...
[quote:ccd05c5719=""]Wielu ludzi wciąż zadaje sobie pytanie, czym tak naprawdę charakteryzuje się hip-hop, jakimi szczegółami różni się od rapu? Odpowiedzi jest wiele. Nierzadko zresztą obrzydliwie ironicznych. Nie musiałem długo szukać, by wymienić kilka z nich. Rap jest muzyką, która opiera się wyłącznie na niecenzuralnych słowach, natomiast hip-hop jest o ciężkim i szarym życiu. Hip-hop powstał w Polsce, natomiast rap w Stanach Zjednoczonych i poza miejscem powstania różnice są znikome.[/quote:ccd05c5719]
przyznam sie ze nie prrzeczytalam calego artykułu, bo sam początek mnie strasznie zniechecił...
[quote:ccd05c5719=""]Wielu ludzi wciąż zadaje sobie pytanie, czym tak naprawdę charakteryzuje się hip-hop, jakimi szczegółami różni się od rapu? Odpowiedzi jest wiele. Nierzadko zresztą obrzydliwie ironicznych. Nie musiałem długo szukać, by wymienić kilka z nich. Rap jest muzyką, która opiera się wyłącznie na niecenzuralnych słowach, natomiast hip-hop jest o ciężkim i szarym życiu. Hip-hop powstał w Polsce, natomiast rap w Stanach Zjednoczonych i poza miejscem powstania różnice są znikome.[/quote:ccd05c5719]
Przyznam się, że do niedawna mi samej hip hop kojarzył się z ciemnoskórymi mężczyznami odzianymi w sznury łańcuchów. Dopiero rozmowy z Sishą i moją koleżanką, która też chodzi na hip hop "otworzyły mi oczy". To taniec wymagający ciężkiej pracy, w którym nie ma "taryfy ulgowej". I chociaż ja nie potrafiłabym się chyba w nim odnaleźć, podziwiam tancerzy tańczących hip hop. :)