Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Niestety tylko do podeszwy:-(
agata31

Post autor: agata31 »

no jak tylko do podeszwy??? do czubkow tez w moim przypadku i kolezanek z t. klasycznego :shock:
arizona

Post autor: arizona »

na stronach pisze "twardość podeszwy" albo wybierasz "shank", czyli podeszwę. ale właśnie wydaje mi się, że jest też różnica w czubkach i to dość duża. mając SS po jednej lekcji byłam w stanie wginać czubek palcami, gdzie po paru lekcjach czubki H są dalej tak twarde, że możnaby przybijać gwoździe.
Lorenzo

Nigdy nie miałam S i SS natomiast zużyłam już wieeeele par M i H - różnicy w czubkach nie ma.
Z moich obsewacji wynika jedynie, że im mniejszy czubek tym twardszy, bardziej ubity.
Novice i Elite będą miały szybciej miękki czubek niż Fouette i Vaganova. 2007 są pomiędzy jak na moje oko.
White_Odetta

Post autor: White_Odetta »

Ja mam pytanie o pointy Grishko Fouette. Czy to prawda, że są one przeznaczone dla osób o wąskich stopach? Ja teraz tańczę na 2007 i do końca nie jestem zadowolona, więc zamierzałam kupić Fouette, ale boję się, że najszersze mogą być dla mnie za wąskie.
Czy ktoś by mógł te dwa modele dla mnie porównać? Z góry dziękuję ;)
Lorenzo

Te pointy ze względu na kształt i wycięcie V są raczej lepsze dla wąskich stóp, ale nie znaczy to, że są bardzo wąskie:-)
Ja zarówno z 2007 i Fouette mam XXX także śmiało próbuj Fouette:-)
(moja stopa jest raczej średna niż wąska, ale też nie szeroka)
White_Odetta

Post autor: White_Odetta »

Lorenzo po raz kolejny mnie ratujesz :) Dziękuję bardzo! Fouette napewno spróbuję jak zjadę te 2007.
Tirusia8888

Post autor: Tirusia8888 »

Ja mam Grishko 2007 ale myślę, że sa niezbyt dobre jak dla mnie , ale pewnie dlatego bo są źle dopasowane :D Ale jeśli byłyby dobrze dopasowane myślę, że byłyby idealne , POLECAM :D
julianka

Post autor: julianka »

Freed of London- Classic Pro. MAJSTERSZTYK! Mam je wogóle nie wyrobione a już mają ten "łuk". Jest jeszcze jedna fajna rzecz. To utwardzenie czubka kończy się dopier w połowie pointy co jet bardzo wygodne, gdyż utwardzenie nie "wżyna się" w pały palec i kostkę nad nim. A w Gloriach (Snsha) właśnie tak się dzieje. Nie są tak zwężone jak Fouette (Grishko). Mają stabilny, szeroki czubek. Jest taki jakby także hm... wysoki i jest miejsce na każdy palec :) To tak ogólnie po 1 staniu w nich :) Jak na razie Fouette (Grishko), Gloria (Sansha), Ovation 3/4 (Sansha) najlepsze są Freedy :smile:
arizona

Freed Classic Wing Block

Post autor: arizona »

Jam mam teraz classic wing block i też je uwielbiam :)
moim zdaniem są to najlepsze pointy jakie do tej pory miałam. łatwo się wyrabiają, ale jednocześnie są na tyle stabilne, że czuję się pewnie. nie są takimi "klockami", w których początkowo nie da się nic zrobić. myślałam, że to odbędzie się kosztem trwałości point, ale jak narazie dają radę i trzymają się całkiem nieźle. w ogóle wydaje mi się jakby były zrobione z całkiem innych materiałów niż np. grishki. a poza tym freedy są naprawdę lekkie i ciche. już wiem, że moim następnym wyborem też będą freedy ;)
ODPOWIEDZ