przeprost kolan

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
venus-in-furs

Post autor: venus-in-furs »

Jesteś najlepsza w szkole baletowej i nie masz kogo zapytać?
kucykMk

Post autor: kucykMk »

No może nie najlepsza ze szkoły , ale z klasy , tak . .
julianka

Post autor: julianka »

[quote:b871fce540="kucykMk"]No może nie najlepsza ze szkoły , ale z klasy , tak . .[/quote:b871fce540]
kolejna mistrzyni tańca (i nie tylko) na naszym forum :neutral:
przepraszam za offtop.
marysienka

Post autor: marysienka »

[quote:39ee28137f="julianka"][quote:39ee28137f="kucykMk"]No może nie najlepsza ze szkoły , ale z klasy , tak . .[/quote:39ee28137f]
kolejna mistrzyni tańca (i nie tylko) na naszym forum :neutral:
przepraszam za offtop.[/quote:39ee28137f]

hłe hłe. zaiste, chyba tak. :roll:

również przepraszam za offtop.
sansa

Post autor: sansa »

ja jestem żywym dowodem na to, że można sobie przeprosty wypracować. co prawda, jak to się mówi: szału nie ma, ale minimalne przeprosty są, a znaczy to dla mnie dużo, bo zaczynałam z niedoprostem kolan. raczej nie robiłam jakiś specialnych ćwiczeń, bo bałam się obciążyć kolana. po prostu starałam się podciągać je "na maksa" w trakcie lekcji. oczywiście wypracowanie przeprostów zajęło mi to sporo czasu, ale jestem zadowolona z ogólnych efektów :)
bluberry

Post autor: bluberry »

Jakie sa szybkie sposoby na przeprosty?
sansa

szybkich i zarazem bezpiecznych - nie ma. można je wyrobić systematyczną pracą, wciąganiem kolan podczas ćwiczeń, rozciąganiem tylnego zgięcia kolana.
OlgaT

Post autor: OlgaT »

Ehh, ja mam przeprosty w kolanach z natury (i ogólnie hipermobilność stawów) i to wcale nie jest taka fajna sprawa :(
sansa

zazdroszczę :) aczkolwiek, to prawda - przeprosty mają swoje minusy. z czysto teoretycznej wiedzy wiem, że nieumiejętne wykorzystywanie przeprostów nadwyręża stawy kolanowe. mając przeprosty, nie wolno "osiadać" na kolanach, nie pchać do tyłu rzepek, tylko należy je podciągać.
Midnight

Post autor: Midnight »

Mi się minimalne przeprosty same zrobiły- przy ćwiczeniach baletowych. Nawet się nie starałam. :lol:
ODPOWIEDZ