Miękkie pointy z szerokim czubkiem

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
OlgaT

Miękkie pointy z szerokim czubkiem

Post autor: OlgaT »

Potrzebuję pilnej porady, ponieważ na pierwszych zajęciach moje nowiuśkie (aczkolwiek rozrobione) freedy tak mi dały w kość, że musiałam je zdjąć po 20 minutach :( przedostatnie paluszki mam praktycznie zmiażdżone i najgorsze jest to, że nawet nie wiem dlaczego, bo z zewnątrz czubek jest szeroki, chociaż czytałam wczoraj, że niektóre pointy takie są, że od środka mają grubszą warstwę :roll:
I teraz moje pytanie. Czy dla stopy typu "giselle" polecałybyście bardziej Amelie z Blocha czy Grishko Novice? I czy te drugie mają długą przyszwę?
Amelie mierzyłam raz i dobrze mi leżały na stopie, ale nie wiem czy czubek nie jest wystarczająco szeroki :cry:
sansa

Post autor: sansa »

nie poleciłabym Ci ani abloch amelie, ani grishko novice. jak piszesz, że masz stopę typu giselle, czyli "kwadratową" (szeroką, wszystkie palce mniej więcej równe), to musisz mieć pointy z kwadratowym czubkiem, typu grishko elite albo bloch serenade.

no i jeszcze pytanie: czy swoje pointy mierzyłaś w sklepie, czy kupowałaś 'na oko'? może po prostu są źle dobrane.
lj

Post autor: lj »

Sansha ma dużo "kwadratowych" point, ale to jest kwestia bardzo indywidualna, komuś może idealnie pasować pointa, która teoretycznie powinna być bardzo złym wyborem, każdy ma inne stopy. Najlepiej przymierzyć jak najwięcej jeżeli masz możliwość i zobaczyć w czym będzie Ci najwygodniej.
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Grishko Elite - są miękkie, elastyczne, mają duży czubek, szeroki i kwadratowy

Bloch Amelie są raczej dla zwężanej stopy, ale się dosyć miękkie i przyjemnie się w nich tańczy.

Miałam oba z tych modeli. Ogólnie Bloch m dużo szerszych point z dużym czubkiem, European Balance? B-Morph?
sansa

Ostatnio nowością Blocha są pointy Hannah, które są raczej dla początkujących i mają dość kwadratowy czubek. do tego są w krakowskiej Etiudzie do kupienia od ręki
OlgaT

Post autor: OlgaT »

A w European Balance któraś z Was tańczyła?
sansa

tak, miałam parę. raczej godne polecenia, dobrze je wspominam. mają dość szeroki czubek. w środku mają dodatkową gąbkę, która, moim zdaniem, bardziej przeszkadza, niż pomaga - moja była jakoś krzywo wklejona, więc się jej pozbyłam. szybko się wyrabiają, ale też szybko zużywają.
yulback

Post autor: yulback »

Miałam oba z tych modeli. Ogólnie Bloch m dużo szerszych point z dużym czubkiem, European Balance? B-Morph?
vesper_

Post autor: vesper_ »

ja też polecam Elite a tym bardziej European Balance które są bardzo wygodne ze względu na żelowe wypełnienie czubka
Spidi

Post autor: Spidi »

Dziewczyny, czy waszym zdaniem Grishko 2007 mozna zaliczyc do point z szerokim czubkiem? Czy duzo szersze bylyby sanshowe Recitale?
ODPOWIEDZ