Poznań sezon 2010-11-12-13

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

zapewne wynika to z faktu, ze dyrekcja naczelna opery w Poznaniu po tym sezonie kończy swoją kadencję więc trudno komukolwiek w tym nowemu szefowi robic jakiekolwiek plany.... Żeby mozna było planowac i pracowac już teraz powinnien byc konkurs lub wyznaczony następny (lub ten sam) dyrektor na nasteny kontrakt, a tak pan Kajdański nie wie przeciez czy nowa dyrekcja za rok nie będzie chciała pracowac z kims innym....
Ali

Post autor: Ali »

[quote:3ba9c5a283="Kasia G"]zapewne wynika to z faktu, ze dyrekcja naczelna opery w Poznaniu po tym sezonie kończy swoją kadencję (...) pan Kajdański nie wie przeciez czy nowa dyrekcja za rok nie będzie chciała pracowac z kims innym....[/quote:3ba9c5a283]
To po co było to brać :shock: w takiej sytuacji? Nie wygląda to na poważną decyzję.
Kasia G

ba, tez sobie zadaje to pytanie - nie mnie oceniać
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Szkoda pana Przybyłowicza, zrobił dla Baletu Poznańskiego bardzo, bardzo dużo. Za jego czasów to chyba stał się drugi balet w Polsce. Przyczynił się do świetnych spektakli (dla mnie pw świetne Jezioro łabędzie).

Nowego szefa baletu nie znam wiec nie mogę wróżyć, moze zrobi więcej, ale jakoś mi żal Przybyłowicza.
Kasia G

wszelki duch balet chwali! Sagi wróciła do świata jesli nie żywych, to piszących! (taki offtop).

W tej sprawie się nie wypowiem, bo obecnie jestem z Jackiem Przybyłowiczem sąsiadami, ale wystarczy spojrzeć na tegoroczny repertuar w Poznaniu aby stwierdzić, ze nie jest dobrze
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Eh swego łódzkiego czasu rozmawiałam z jednym tancerzem, który część życia przetańczył w Niemczech (w mniej ważnych zespołach) i on mówił, że w Niemczech w różnych zespołach w jakich pracował były wady i zalety, ale to co sobie chwalił to to, że z zasady na stanowiskach zarządzających byli doceniani ludzie dobrzy, a ludzie nieodpowiedni byli po sezonie/dwóch usuwani. U nas czasem widzi się niedocenienie ludzi świetnych , których się usuwa zupełnie bez powodu, a wieloletnie utrzymywanie zespołu w marazmie nie jest żadnym powodem zmain na stanowiskach.
Nie chciałabym wypowiadac na temat nowego dyrektora baletu w Poznaniu, bo go nie znam i nie mam zadnej wiedzy, zeby go oceniac (moze przewyzszy swojego poprzednika-i oby tak bylo) - natomiast mam tylko nadzieję, że wczesniejszy Dyrektor obecnie nie może się opędzić od nowych ofert i jest doceniany tak jak na to zasługuje, bo moim zdaniem zrobił w swoim czasie dla poznańskiego baletu więcej niż to było mozliwe: świetne produkcje, świetny zespół, prestiż. Sam tez w tym czasie sprawdził się jako dobry choreograf. Mam olbrzymi szacunek do tego czlowieka za to co zrobił.
Kasia G

z tego co wiem, na brak ofert współpracy nie narzeka, choc oczywiście dobrego nigdy za wiele :)
ODPOWIEDZ