Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Sheeda

Post autor: Sheeda »

Witwjcie!
Chcialabym sie dostac do XI klasy osb. Jednak nigfy nie tanczylam baletu z parnerem czy jest mozliwosc ze sie dostane ?
sisha945

Post autor: sisha945 »

Z tego co wiem, nie istnieje coś takiego jak XI klasa OSB. Jeśli to literówka i chodzi o klasę dziewiątą, to raczej przyjęcie do osb na rok przed zakończeniem też jest niemożliwe, a już co najmniej bardzo trudne, i brak styczności z partnerowaniem byłby chyba najmniejszym problemem.
Evel99

Post autor: Evel99 »

Więc moja sytuacja przedstawia się w następujący sposób. Mam lat 15, mniej więcej od 6/7 roku życia tańczę disco dance, oprócz tego okazjonalnie (dodatkowo) jazz i klasykę. Z baletem miałam jedynie styczność podczas przeróżnych warsztatów i lekcji klasyki. Na pointach nigdy nie stałam (no chyba że można zaliczyć sneakery na których potrafię stać) tańczę, wydaje mi się iż dobrze, a nawet jeśli okaże się iż tańczę beznadziejnie to potrafię szybko nadrobić. Tu może podam przykład,rok temu dołączyłam do nowego zespołu choreografię ogarniałam ale w porównaniu z innymi nie byłam zbyt dobra po pół roku nadrobiłam zaległości i z ostatniej lini zostałam przeniesiona do pierwszej oraz tańczyłam (i tańczę) solówki. W tym roku zaczełam myśleć o osb, mam pytanie czy w ogóle ma to sens? z góry dziękuję za pomoc.
JuliaWedrysz

Post autor: JuliaWedrysz »

Evel99 masz 15 lat więc startowałabyś do VI lub VII klasy (zależy czy teraz jesteś w 2 gim czy 3 gim.) w twoim wieku dziewczyny w OSB umieją już bardzo dużo (wiem bo znam dziewczynę z VII klasy) na pointach tańczą co najmniej 5 lat, kręca 2-3 piruety i ogólnie mają już niezłą technikę. Niezależnie ile będziesz ćwiczyła nie nauczysz się tego tak szybko aby być na równi z nimi jak pójdziesz na rekrutację w tym roku. Ale skoro mówisz że szybko się uczysz to możesz próbowac zależy jeszcze od predyspozycji. Jest mała szansa że cię przyjmą a nawet jeśli nie to wzbogacisz się o nowe doświadczenie i będziesz wiedziała jak taka rekrutacja wygląda :) według mnie warto próbować. A gdzie chcesz startować do OSB? (w niektórych łatwiej jest się dostać do starszych klas)
Evel99

niestety jestem w 3 klasie. Piruety zakręcę dwa czasami trzy. Wiem iż moje szanse są minimalne ale to lepsze niż żadne, też w sumie prawda iż warto pójść chodćby po to by zobaczyć jak to wygląda. Myślałam o warszawie bo tam mam najbliżej, a w których szkołach jest najłatwiej?
JuliaWedrysz

Z tego co słyszałam to w Łodzi i Warszawie ale mogę się mylic. byłam na rekrutacj w Warszawie i się nie dostałam ale jak teraz tak się zastanawiam to byłam wtedy wyjątkowo beznadziejna :smile: ale nie żałuję teraz wiem jak to wygląda i było fajnie więc próbuj :wink: na stronie OSB Warszawskiej jest procedura rekrutacji przeczytaj ją sobie
link: http://baletowa.pl
Evel99

o fajnie że w warszawie : ). a do której klasy zdawałaś? chyba tak zrobię, pójdę zobaczyć jak to wygląda
JuliaWedrysz

Zdawałam do 4 ( 1 gim). Ogólnie były podstawowe ćwiczenia przy drążku na środku były tendus, 1-2 piruety, zwykłe skoki, po przekątnej musiałam zrobić dowolne obroty. A i jeszcze sprawdzali rozciągnięcie. Jak byłam to dziewczyny zdawały do max. VI klasy ale uważam że możesz przyjść na dzień otwarty i sie dopytać czy jest możliwośc zdawania do VII :wink:
Evel99

no tak jeszcze przejdę się na dzień otwarty i pogadam się z nauczycielami. dzięki za pomoc : )
JuliaWedrysz

Nie ma za co :wink: jak by co to ja też idę na dzień otwarty więc może się spotkamy xd
ODPOWIEDZ