Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?
Więc moja sytuacja przedstawia się w następujący sposób. Mam lat 15, mniej więcej od 6/7 roku życia tańczę disco dance, oprócz tego okazjonalnie (dodatkowo) jazz i klasykę. Z baletem miałam jedynie styczność podczas przeróżnych warsztatów i lekcji klasyki. Na pointach nigdy nie stałam (no chyba że można zaliczyć sneakery na których potrafię stać) tańczę, wydaje mi się iż dobrze, a nawet jeśli okaże się iż tańczę beznadziejnie to potrafię szybko nadrobić. Tu może podam przykład,rok temu dołączyłam do nowego zespołu choreografię ogarniałam ale w porównaniu z innymi nie byłam zbyt dobra po pół roku nadrobiłam zaległości i z ostatniej lini zostałam przeniesiona do pierwszej oraz tańczyłam (i tańczę) solówki. W tym roku zaczełam myśleć o osb, mam pytanie czy w ogóle ma to sens? z góry dziękuję za pomoc.
-
JuliaWedrysz
Evel99 masz 15 lat więc startowałabyś do VI lub VII klasy (zależy czy teraz jesteś w 2 gim czy 3 gim.) w twoim wieku dziewczyny w OSB umieją już bardzo dużo (wiem bo znam dziewczynę z VII klasy) na pointach tańczą co najmniej 5 lat, kręca 2-3 piruety i ogólnie mają już niezłą technikę. Niezależnie ile będziesz ćwiczyła nie nauczysz się tego tak szybko aby być na równi z nimi jak pójdziesz na rekrutację w tym roku. Ale skoro mówisz że szybko się uczysz to możesz próbowac zależy jeszcze od predyspozycji. Jest mała szansa że cię przyjmą a nawet jeśli nie to wzbogacisz się o nowe doświadczenie i będziesz wiedziała jak taka rekrutacja wygląda :) według mnie warto próbować. A gdzie chcesz startować do OSB? (w niektórych łatwiej jest się dostać do starszych klas)
-
JuliaWedrysz
Z tego co słyszałam to w Łodzi i Warszawie ale mogę się mylic. byłam na rekrutacj w Warszawie i się nie dostałam ale jak teraz tak się zastanawiam to byłam wtedy wyjątkowo beznadziejna :smile: ale nie żałuję teraz wiem jak to wygląda i było fajnie więc próbuj :wink: na stronie OSB Warszawskiej jest procedura rekrutacji przeczytaj ją sobie
link: http://baletowa.pl
link: http://baletowa.pl
-
JuliaWedrysz
Zdawałam do 4 ( 1 gim). Ogólnie były podstawowe ćwiczenia przy drążku na środku były tendus, 1-2 piruety, zwykłe skoki, po przekątnej musiałam zrobić dowolne obroty. A i jeszcze sprawdzali rozciągnięcie. Jak byłam to dziewczyny zdawały do max. VI klasy ale uważam że możesz przyjść na dzień otwarty i sie dopytać czy jest możliwośc zdawania do VII 
-
JuliaWedrysz