wszystko o szpagatach

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
MiKi

Post autor: MiKi »

Dokładnie. Mam wrażenie, jak by moje kości wszystko mi uniemożliwiały...
I też codziennie się rozciągam i co do tego rodzaju szpagatu nic mi nie strzykało, ani nic z tych rzeczy.
Fakt z żabkami mam problem, ogólnie z tym wykręceniem jakoś ze mną ciężko...
Chociaż ze sznurkiem nie mam żadnych problemów (oprócz przeskakującego czegoś w mięśniu xD)
nathaliye

Post autor: nathaliye »

czasem osoby maja bardzo mała rozwartość bioder co anatomicznie przeszkadza im zrobić pełny lub w ogóle turecki
Coffeina11

Post autor: Coffeina11 »

no wiem, niektórzy tak mają.
tylko ze ja się kiedyś bardzo intensywnie rozciagałam i do tureckiego brakowało mi niewiele. ostatnio jakąś taką blokadę czuję.
ale postanowiłam odpocząć od rozciągania na chwilę, moze coś mi to pomoze..
Susanna

Post autor: Susanna »

no więc robię ćwiczenia rozciągające ale nadal mnie hamują biodra nie mogę tego wyćwiczyć za żadne skarby a tak mało mi brakuję do szpagatu francuskiego (5cm) i do tureckiego (10cm)... proszę o pomoc.
porky

Post autor: porky »

przy francuskim pamietaj o zamknietych biodrach, a w meskim o wykreconych kolanach. jak to mawia moj znajomy, lepiej mniej i dobrze niz duzo i do dupy.
Lenka_baletka;)

Post autor: Lenka_baletka;) »

Mam pytanie co do szpagatu tureckiego...gdy się w nim "siada" to z ziemią stykaja się tylko pięty i wewnętrzne (albo tylnie) części nóg, czy jak z nim jest...
dzamajka

Post autor: dzamajka »

Przy pełnych szpagatach zbija mi się przednie udo (robi się strasznie twarde) i blokuje się, wbija w kości biodrowe.. Uniemożliwia to robienie ponad szpagatów... Dlaczego tak jest i jak to pokonać????

Pozdrawiam :)
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:84cb128ce4="Lenka_baletka;)"]A nie odbiegając od tematu to mam pytanie co do szpagatu tureckiego...gdy się w nim "siada" to z ziemią stykaja się tylko pięty i wewnętrzne (albo tylnie) części nóg, czy jak z nim jest...[/quote:84cb128ce4]

piety i w miarę możliwości zewnętrzne części, chodzi o to by nogi nie leciały do środka tylko możliwie były jak najlepiej wykręcone
Change

Post autor: Change »

[quote:b63772cd51="dzamajka"]Przy pełnych szpagatach zbija mi się przednie udo (robi się strasznie twarde) i blokuje się, wbija w kości biodrowe.. Uniemożliwia to robienie ponad szpagatów... Dlaczego tak jest i jak to pokonać????
[/quote:b63772cd51]

Aby zrobic ponadszpagt musisz najpierw opanowac zwykly. Pamietaj aby kolana byly wyprostowane. Jesli wbijaja Ci sie kosci biodrowe to moze powinnas odchylic sie mocniej do tylu i nie lezec na nodze.

Pozdrawiam.
Susanna

Post autor: Susanna »

A co jeśli wbija mi się kość biodrowa przy odchyleniu bo właśnie tak mam nawet gdy się nie odchylam to w nodze która jest z tyłu czuję jakby kości były nie tak ułożone.
ODPOWIEDZ