wszystko o szpagatach
wow, jakie szybkie odpowiedzi. Dziękuję bardzo. :)
ja mogę jeszcze zaproponować pewne ćwiczenie (jeżeli już było - Przepraszam, ale nie przejrzałam całego działu).
wygląda to tak, że stoisz (najlepiej przy drążku, ale ściana też się sprawdzi) z wykręconymi nogami i podnosisz jedną z Nich, powiedzmy, że lewą. prawa zostaje w pozycji wykręconej, a lewą podnosimy obok głowy i ręką prawą trzymamy podniesioną nogę, najlepiej w taki sposób, żeby noga była za ręką, a ręka ją 'ściska'.
:D
edit:
łatwiej chyba trzymaćr ęką lewą (jeżeli podnosimy lewą nogę)
ja mogę jeszcze zaproponować pewne ćwiczenie (jeżeli już było - Przepraszam, ale nie przejrzałam całego działu).
wygląda to tak, że stoisz (najlepiej przy drążku, ale ściana też się sprawdzi) z wykręconymi nogami i podnosisz jedną z Nich, powiedzmy, że lewą. prawa zostaje w pozycji wykręconej, a lewą podnosimy obok głowy i ręką prawą trzymamy podniesioną nogę, najlepiej w taki sposób, żeby noga była za ręką, a ręka ją 'ściska'.
:D
edit:
łatwiej chyba trzymaćr ęką lewą (jeżeli podnosimy lewą nogę)
-
Dolores1984
Mam do Was pytanie drogie dziewczyny( przepraszam jeśli uraziłam panów)
Otóż od jakiegoś czasu chodzi po mojej głowie taki pomysł żeby nauczyć się choć jednego elementu baletowego ,niby jestem tu z powodu książki ,ale dlaczego nie zrobić by czegoś dla własnej frajdy?
Staram się zrobić szpagat męski. Moje pytanie jest takie czy jak siadam np. na podłodze i staram się jak najbardziej rozszerzyć nogi i boli mnie strona zewnętrzna na wysokości biodra, tak ma być? Czy to raczej podejrzany ból?
Otóż od jakiegoś czasu chodzi po mojej głowie taki pomysł żeby nauczyć się choć jednego elementu baletowego ,niby jestem tu z powodu książki ,ale dlaczego nie zrobić by czegoś dla własnej frajdy?
Staram się zrobić szpagat męski. Moje pytanie jest takie czy jak siadam np. na podłodze i staram się jak najbardziej rozszerzyć nogi i boli mnie strona zewnętrzna na wysokości biodra, tak ma być? Czy to raczej podejrzany ból?
-
Dolores1984
nie mogę tego znależć, ale zaczyna mnie to intrygować.
[img:21c798c08a]http://img213.imageshack.us/img213/7866/mg2944qx0.jpg[/img:21c798c08a] jak wyćwiczyć mięśnie aby utrzymać tą nogę w powietrzu czy to z przodu czy z tyłu, z boku. Jak podnoszę nogę to mnie natychmiast mięśnie bolą. Znacie jakieś ćwiczenia na ich wzmocnienie?
[img:21c798c08a]http://img213.imageshack.us/img213/7866/mg2944qx0.jpg[/img:21c798c08a] jak wyćwiczyć mięśnie aby utrzymać tą nogę w powietrzu czy to z przodu czy z tyłu, z boku. Jak podnoszę nogę to mnie natychmiast mięśnie bolą. Znacie jakieś ćwiczenia na ich wzmocnienie?
-
lyricaless
Witam ! Mam problem. Chcę się dociągnąć do sznurka. Po bardzo dobrej rozgrzewce udaje mi się zrobić szpagat damski na prawą i na lewą (choć z tą mam większy problem). Od piątku rozciągam się do męskiego za pomocą książek. Mam takich 6 identycznych, kłądę je jedna na drugiej i schodzę w dół. O ile się nie mylę - wtedy ciężar ciała mam na nogach, nie na rękach (na zajęciach schodzimy do męskiego podpierając się rękami) i wydaje mi się bardziej mnie to rozciąga i bardziej mnie boli. Aczkolwiek... już powiedzmy dobiłam do 3 książki czyli zostało mi 6 cm do szpagatu męskiego. Na zajęciach schodzimy w dół mając stopy na ziemi, przez cały czas. Kłopot w tym, że na wys 6 cm jest do już niemożliwe bo bolą mnie kostki i znak zapytania ? MOGĘ JUŻ STOPY PUŚCIĆ, PRAWDA ? I drugie pytanko - bo już na tej wysokości ślizgają mi się stopy i nogi już nie są rozwarte na 180* tylko już 170*. Martwię się, że to nie tyle wina śliskich paneli, tylko bioder i że już nigdy nie dobiję do męskiego :( Mam 15 lat i kurcze strasznie strasznie chce zrobić ten męski. Jest jakiś sposób, żebym nogi miała równo ?